Ce-ați spune dacă ați afla că obezitatea afecteazǎ mai mulți oameni ai planetei decȃt toate epidemiile la un loc?
Că e incredibil, nu-i așa? Și totuși este adevărul-adevărat!
Dar cum stă România la acest capitol?
În prezent, țara noastră ocupă locuri fruntaşe la obezitatea adulţilor şi a copiilor în Europa, aceasta afectând aproximativ 73% din populaţia adultă a ţării! Este o cifră înspăimântătoare, care generează deja multă presiune asupra sistemelor de sănătate, iar la nivel personal suferință și boală, obezitatea și supraponderalitatea fiind factori majori de risc pentru osteoartrita genunchiului.
Pentru explicații și lămuriri ne-am adresat dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică.
D-le doctor Ștefănescu, facem ce facem și ajungem la faptul că obezitatea și problemele ostoarticulare merg mână în mână…
Așa e! Sănătatea articulațiilor însemnă viață mai bună, fără durere, anchilozare, lipsă de mobilitate. Merită să ne străduim să evităm dobândirea de kilograme în plus și să nu ajungem la obezitate și de aici la gonartroză, deoarece are un grad mare de distrucție articulară și invaliditate. La femei incidența acesteia fiind chiar de 2 ori mai mare decât la bărbați!
Știu că în condițiile vieții de azi este greu să-ți acorzi timp pentru a face lucrurile ca la carte. Dar trebuie reținut că doar o jumătate kg de greutate corporală în plus, pune o presiune de 2-3 kilograme pe fiecare articulație a genunchiului!
Ce e de făcut?
Sportul și alimentația. Aceștia sunt doi membri ai ecuației de viață lungă și sănătoasă. Puțin timp alocat exercițiilor fizice, făcute zilnic însă, poate rezolva o parte a problemei. Dacă facem mișcare timp de 30 până la 45 de minute cel puțin 5 zile pe săptămână am făcut un mare pas înainte pe cale pierderii de kilograme în plus și a tonifierii generale. De la înot la ciclism și de la antrenamentul de forță până la pilates, totul merită practicat, în funcție de cât de plăcută este activitatea respectivă și cât de potrivită este pentru persoana care o alege. Ideal ar fi să ne alegem ceva ce ne place. Chiar și simpla plimbare, făcută zilnic minimum 40 de minute este excelentă!
Persoanele obeze sau supraponderale au mai des problemele ortopedice?
Da, pentru că suprasolicitarea mecanică produsă de creșterea în greutate contribuie la deteriorarea articulației. Respectivele persoane fac mai repede fracturi, ruperi de menisc, tendinite, fracturi de calcaneu, luxații de gleznă. Stau mai mult în spital, fac tromboze, și au parte de complicații suplimentare.
De exemplu, un pacient care trebuie să facă protezare de șold riscă complicații și eșecul protezării. Umerii pot rămâne și ei cu funcționalitate scăzută din cauza leziunilor articulației rotative. La coloana vertebrală există riscul unei rate mari de eșec al operației, complicații, infecții, etc.
Dintre toate cel mai rău suferă genunchii!
Din cauza că fac gonartroză?
Da, bineînțeles. La un genunchi, care are reflexii de aproximativ 60 de grade, presiunea de pe rotulă e cam de trei ori greutatea corpului! Chiar și numai la o greutate de 10-15 kilograme în plus, presiunea pe genunchi are un răsunet foarte mare. Imaginați-vă cum stau lucrurile cu 40-50 de kilograme extra!
De aceea, prima mea indicație medicală pentru pacienții cu obezitate și gonartroză este scăderea în greutate, deoarece problema ortopedică începe să se diminueze. Nu se vindecă, bineînțeles, dar scade durerea și dobândim o mai bună funcționare a genunchilor.
Și pentru vindecarea genunchilor de gonartroză ce trebuie făcut?
Pentru a trata corespunzător o gonartroză sunt necesare tratamente sau intervenții chirurgicale personalizate care țin cont de istoricul medical, ansamblul patologiilor pacientului, vârsta acestuia, factorii genetici, etc.
Durerile de genunchi reprezintă una dintre marile probleme de sănătate ortopedică la nivel global, dar și cea mai frecventă patologie cu care mă confrunt, zilnic, la cabinet. Ortopedia modernă caută permanent noi soluții!
Cum vă pot găsi pacienții care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică?
Pentru pacienții care se recunosc în simptomele descrise mai sus sau care doresc consult ortopedic sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654, pentru programări la Spitalul Medicover București, luni/marți/miercuri/joi între 8-13 și vineri între 15-20.
Interviu realizat de Adriana Caranfil