Afirmația îi aparține fondatorului celei mai mari companii cu capital românesc, omul în viață cu cele mai multe brevete de invenții din Europa și din lume.
”Un ceai adevărat nu este acela peste care turnând apă în cană se colorează imediat și emană un miros puternic, intens. Să vă feriți de asemenea produse, deoarece sunt pline de conservanți și coloranți și în loc să vă faceți un bine, vă faceți un rău!” – avertizează interlocutorul nostru.
Frunzele unui ceai bun se recoltează când sunt foarte tinere
Cea mai importantă verigă din lungul procesul al realizării unui ceai de calitate, care să îndeplinească cele mai severe standarde de calitate este recoltarea, susține acesta:
”HOFIGAL face recoltarea în etape, noi nu așteptăm să îmbătrânească frunza –– ci o culegem atunci când este foarte tânără, pentru că la acel nivel are tot programul de dezvoltare al plantei mature și conține între 170-200 de componente în plină activitate enzimatică! Fiecare specie are un moment ideal, un vârf de formă pe care știm exact să-l folosim.
Când gustul ceaiului este acru sau amar, acesta este un indicator al faptului că frunzele au fost culese ”la bătrânețe”, când conțin cetone și aldehide. Inutil să mai spun că aceste ceaiuri nu trebuie consumate.”
Uscarea plantelor medicinale se face obligatoriu la umbră, nu la soare
Radiațiile solare afectează plantele, distrugându-le principiile active. Iată cum se întâmplă acest lucru:
”Soarele transformă compușii cu duble legături din ”cis” în ”trans”, formă în care nu mai sunt biodisponibili. Uscarea la soare poate ajunge și la 60-70 de grade! Credeți că bătrânii noștri degeaba le uscau în pod, departe de soare?
La HOFIGAL uscarea se face prin intermediul curenților de aer, într-un regim higroscopic bine controlat, așa încât planta să nu fie ”dezechipată” de arsenalul ei medicinal” – argumentează interlocutorul nostru.
Procesul de măcinare nu trebuie să depășească sub nici o formă 40 de grade
”Pe piața ceaiurilor și a suplimentelor alimentare din România și din lume există nenumărate produse care nu au nici o valoare biologică, susține inginer chimist Ștefan Manea. Se întâmplă acest lucru pentru că măcinarea se desfășoară și la 140 de grade, ceea ce distruge potențialul terapeutic al plantei. Pentru a le păstra, HOFIGAL a dezvoltat o tehnologie unică, adaptată în așa fel încât să nu se depășească 35-38 de grade.”
La HOFIGAL ceaiurile se prepară la fel de riguros ca medicamentele
”Toate verigile care aparțin lanțului de producție al ceaiurilor noastre sunt efectuate în condiții de igienă și calitate deosebite, afirmă interlocutorul nostru.
Noi preparăm ceaiurile în aceleași condiții de igienă și calitate ca și medicamentele, pentru că și ceaiurile au exact aceleași virtuți terapeutice ca și acestea și trebuie tratate cu tot respectul, fiind destinate sănătății populației.
Respectăm toate standardele de calitate din domeniu printre care și Sistemul de Management al Calității-ISO 9001:2008; Sistemul de Management de Mediu-ISO 14001:2004; Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale-BS OHSAS 18001:2007;Sistemul de Management al Siguranței Alimentului-ISO 22000:2005 etc.”
HOFIGAL a făcut investiții mari în calitate și tehnologie
”De la înființare și până în prezent – afirmă fondatorul companiei, Ștefan Manea – am investit permanent în tehnologie și avem produse competitive nu doar în Europa, ci și în lume. Dovadă sunt premiile internaționale pe care am avut bucuria să le primim!
Crezul de la care nu am abdicat niciodată a fost acela de a oferi cel mai bun produs la cel mai mic preț posibil. Dorim ca acestea să poată fi cumpărate de orice român, indiferent de venituri. Sunt ceaiuri de import pe piață care costa un leu sau doi care pur și simplu ar trebui interzise, pentru că sunt de fapt resturi de plante, produse în condiții suspecte, necertificate, care nu fac decât rău celor care le consumă. Este în sarcina organismelor autorizate să vegheze la calitatea produselor alimentare. Sarcina mea este să-mi duc crezul până la capăt!”, conchide acesta.
Interviu realizat de Adriana Caranfil