După ce oul a fost discreditat ani la rând din cauza presupusului colesterol pe care l-ar produce, ceea ce s-a dovedit a fi o enormă eroare medicală, acesta a fost reabilitat!
Nici un studiu serios de nutriție nu mai exclude oul din dieta corectă a copiilor și adulților, motiv pentru care s-a născut întrebarea legitimă: câte ouă este sănătos să consumăm pe săptămână?
Minimum trei! ne răspunde doctorul Ștefan Balaban, medaliat la Bruxelles pentru cel mai gustos ou din Europa, căruia i-am adresat această întrebare.
Iată și argumentele care însoțesc această recomandare:
Albușul oului este proteină pură, iar gălbenușul este un tezaur de caroten, calciu și vitamina D, fără de care nu se fixează calciul în oase. Trebuie știut că acest element este un foarte bun antioxidant și combate îmbătrânirea precoce, cu tot alaiul de boli pe care le aduce.
În treacăt fie spus, cu cât gălbenușul are o culoare mai intensă, cu atât pasărea a avut o alimentație mai variată, ceea ce este un plus pentru calitatea oului!
Îmi face plăcere să recomand acest aliment excepțional de nutritiv cardiacilor, datorită conținutului de vitamina E, despre care se știe că previne ateroscleroza.
Oul este și aliatul femeilor la menopauză, dar și al copiilor în creștere, fiind un furnizor minunat de grăsimi necesare bunei funcționări a creierului, explică fondatorul Aviputna Golești, ferma care se distinge printr-o tehnologie unică de creștere a păsărilor în România.
Interlocutorul nostru atrage atenția că pentru a păstra cele mai bune proprietăți ale acestui aliment, trebuie gătit într-un anume fel și spune că cel crud nu este sănătos:
Oul este folosit de către unii sportivi datorită proteinelor de calitate superioară pe care le conține, dar în varianta sa crudă.
Nu recomand folosirea sa în această formă, întrucât împiedică absorbția de tiamină. Aceasta este una dintre vitaminele complexului B și este o bucurie pentru creier, deoarece întreține sănătatea nervilor, a căror activitate o coordonează. Vitamină B1 este esențială, de asemenea, atât în producerea de energie, cât și în digestie!, accentuează interlocutorul nostru.
Într-un articol viitor, doctorul Ștefan Balaban ne va explica în ce mod ar trebui gătite ouăle și la ce moment al zilei este recomandat să fie consumate, pentru a ne bucura pe deplin de valoarea lor nutritivă și biochimică.
Află adevărul despre colesterol în general și despre colesterolul din ou din articolul Colesterolul, o minciună cât planeta! Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit, aflat pe site-ul Aqui Ahora, aici.
Articol scris de Adriana Caranfil