Da, e adevărat că strugurele are o valoare calorică mare, dar mâncat cu măsură, în special în prima parte a zilei, are valoarea unui medicament natural. Oferă instant energie musculară și nervoasă și este remineralizant, antitoxic, stimulent şi decongestionant hepatic, diuretic, laxativ. În plus, este foarte digestibil!
O cană cu boabe de struguri oferă 70% din necesarul de vitamine al zilei
Prin urmare, bucurati-vă de unul dintre cele mai mari daruri ale toamnei, strugurele, care conține cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul, ce conferă culoarea movalie strugurilor negri și ne pătează buzele și dinții. Acest antioxidant are mecanisme antiinflamatoare ce reduc riscul de boli cardiovasculare prin scăderea presiunii sanguine. Strugurii conţin şi mult potasiu, un înlocuitor excelent al sodiului, contraindicat bolnavilor de inimă. Aşa se explică de ce medicii recomandă persoanelor care suferă de tensiune arterială să consume struguri şi alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi peştele.
În ciuda faptului că au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii trebuie să facă parte din alimentație. O cană cu boabe de struguri roşii sau albi conţine 104 calorii, însă oferă 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul are nevoie, în special vitamina K şi vitamina C. Cea mai mare cantitate de antioxidanţi şi vitamine se află în coajă, dar și sâmburii sunt bogaţi în uleiuri vegetale sănătoase, minerale şi complexul de vitamine B, motiv pentru care din ei se extrage un ulei foarte apreciat.
Și tratamentul reumatismului, a gutei şi bolilor de piele beneficiază din plin de pe urma consumului de struguri negri, datorită conţinutului bogat în vitamine din complexul B, C, A şi K, dar şi de săruri minerale, potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi siliciu. Specialiştii spun că doar 10% din proprietăţile curative ale strugurilor sunt menţinute prin conservare, indiferent dacă este vorba despre dulceaţă, compot sau vin.
Antioxidanți pentru cei ce nu pot consuma struguri
Pentru cei care suferă de diabet și nu pot consuma struguri din cauza conținutului ridicat de zaharuri se recomandă înlocuirea acestora cu suplimente alimentare capabile să ofere un substitut de valoare.
Dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, președinte al patronatului Planta Romanica, recomandă Complet Antioxidant Hofigal
”Acest supliment din portofoliul HOFIGAL, care se recomandă a fi luat în cure mai ales primăvara și în lunile târzii de iarnă, conține extract din sâmburi de struguri și fructe de cătină, dar și de topinambur, fructe de afin, pulbere din moțul-curcanului, biomasa de spirulină și este un produs cu activitate antioxidantă pronunțată! Acesta asigură nutrienții necesari în suplimentarea dietei, pentru protejarea organismului de efectele dăunatoare ale radicalilor liberi superoxidici, are un efect detoxifiant și facilitează eliminarea metalelor grele din organism, ajută la restabilirea echilibrului în tractul gastro-intestinal și contribuie la menținerea unui nivel normal al lipidelor sanguine. ”
Complet Antioxidant Hofigal poate fi comandat de aici.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto – millesime.ro