Nu numai femeile sunt expuse la osteoporoză, ci și bărbații. Peste 20% dintre bărbații trecuți de 50 de ani – arată Organizația Mondială a Sănătății – se află sub incidența acestei boli, care ocupă un loc de funte în topul celor mai frecvente tulburări de metabolism osos, fiind printre primele 10 boli ale lumii.
Cum știi că ai osteoporoză?
Diagnosticul modern al osteoporozei se pune, în momentul de față cu ajutorul osteodensitometriei, care măsoară indicatori specifici, scorul T fiind cel mai important.
Dacă scorul tău se află între -1 și – 2,5 te încadrezi la osteopenie, iar dacă scorul este mai mic sau egla cu 2,5 ai deja osteoporoză.
Ce este de făcut?
Evident, după efectuarea osteodensitometriei te adresezi doctorului endocrinolog, care îți va stabili tratamentul. Calciul este absolut necesar pentru întărirea arhitecturii osului, dar pentru corecta sa absorbție și fixarea în os trebuie ca adultul să beneficieze de un aport zilnic de 1.000-1500 mg. calciu și 400-800 UI vitamina D.
Gemoterapia și tratamentul osteoporozei
Pentru a afla în ce mod ne pot ajuta plantele în tratamentul acestei afecțiuni, ne-am adresat doamnei Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice, care recoamandă să însoțim tratamentul prescris de medicul curant cu produse de gemoterapie HOFIGAL.
’’Osteoporoza se poate dezvolta în interiorul organismului nostru fără ca măcar să ne dăm seama, întrucât nu avem nici un simptom – spune dr. Raiciu. Afecțiunea înseamnă , de fapt, reducerea masei osoase, ceea ce dă naștere la o structură osoasă poroasă, factori care pot duce la ruperea cu ușurință a oaselor.
Zonele cele mai expuse unor eventuale fracturi sunt vertebrele, șoldurile sau încheieturile mâinii, fracturi care pot apărea chiar fără influențe exterioare.
Din punct de vedere fitoterapeutic, recomand următoarea asociere: Gemoderivat din mlădițe de merișor de munte și gemoderivat din mlădițe de mur, timp de o lună alternativ cu gemoderivat din muguri de pin, muguri de coacăz negru și muguri de viță de vie timp de o lună.’’
Mai trebuie știut că în alimentația personaei cu osteopenie sau osteoporoză trebuie să existe o proporție semnificativă de hrană vie adică legume și fructe proaspete, germeni, măsline negre și ulei de măsline – neapărat presat la rece, verificați să fie ca atare – fulgi de ovăz, miez de nucă, semințe de flaorea soarelui neprăjite, susan.
Articol scris de Adriana Caranfil