Fiind o supă cu fructe de mare, întâi de toate trebuie să cumperi atât creveții cât și scoicile din locuri sigure. Verifică eticheta, pe care să scrie termenul de valabilitate – dacă sunt congelate. Dacă le cumperi proaspete, asigură-te că arată bine, creveții nu au pete și miros a apă de mare.
Mod de preparare:
Pentru această supă terapeutică, ai nevoie de aproximativ 200 grame de creveți decorticați, spălați și tăiați bucăți – dacă sunt foarte mari – și 200 grame scoici. Pune la încălzit uleiul de măsline, apoi înăbușă o ceapă, un morcov și un ardei gras. Când sunt pătrunse de aburi pe trei sferturi, adaugă creveții și scoicile, și câteva mănunchiuri de broccoli. Când toate ingredientele sunt fierte, foarte aproape de momentul închiderii aragazului, adaugă câteva ’’păpuși’’ de fidea din orez. În câteva minute acestea, pătrunse fiind de căldura supei, se vor umfla și își vor desăvârși fierberea. Asezonează totul cu sare de Himalaya, o jumătate de linguriță de turmeric, un vârf de cuțit de pudră de ardei iute, o jumătate de linguriță de șofran. Toate cantitățile exprimate mai sus sunt aproximative. Poți pune mai mult sau mai puțin, din fiecare ingredient.
Nutriționistul AQUI AHORA îți explică în ce constau beneficiile terapeutice ale acestei supe: măcar din când în când, delectează-te cu o asemenea mâncare care are și un gust delicios. De ce? Pentru că ai fier și seleniu care vin la pachet cu alte minerale importante, ai omega 3, precum și o substanță care are rol în reducerea tensiunii arteriale și rol preventiv în bolile de inimă.
Este adevărat că românii au descoperit relativ recent fructele de mare, împrumutând obiceiul consumului lor de la popoarele mediteraneene. Alții consideră, dintr-o prejudecată, că fructele de mare nu sunt suficient de sățioase, prejudecată contrazisă de cercetările științifice: Nu numai că proteinele din creveți sunt de calitate – spune Elena Popa – dar aminoacizii din acestea sunt repartizați într-o proporție care îi face ușor utilizabili și absorbiți de către organism. Pentru că protejează țesutul muscular de stresul oxidativ la care e supus și pentru senzația de sațietate pe care o aduc, fără să îngreuneze digestia, creveții sunt de nelipsit din dieta persoanelor atente la greutate! Dacă faci o cură de o lună și jumătate cu scoici, de exemplu, se constată îmbunătățiri semnificative ale indicatorilor privind sănătatea inimii, datorită bogăției de B12, magneziului și potasiului pe care-l conțin. Scad tensiunea arterială și protejează de tromboze, de asemenea, spune nutriționistul AQUI AHORA.
Tot ea avertizează că bolnavii de gută, n-ar trebui să consume prea des fructe de mare și unii pești. Scoicile, și moderat, creveții, conțin purine, care sunt niște substanțe chimice ce produc acid uric în exces. Când prezența în sânge a acestora este foarte ridicată, articulațiile se umflă, devin extrem de sensibile și apar durerile cronice.
Dacă ai copii, obișnuiește-i încă de mici să se bucure de gustul delicat și special al fructelor de mare!
Atenție: pentru a obține toate beneficiile descrise, îți reamintesc să te asiguri că ai cumpărat ingrediente proaspete, din locuri sigure, că nu le fierbi timp îndelungat și că introduci în regimul tău de viață într-o formă sau alta, alimente care, de fapt, îți sunt și medicamente!
Articol scris de Adriana Caranfil