O supă bogată și gustoasă, plină de vitamine, venită din cultura gastronomica italiană.
Ea întrunește o varietate de legume ce pot fi cu ușurință înlocuite, deoarece această rețetă nu este una exactă, ea variind de la loc la loc și în funcție de sezon. Specific italian, ea se servește cu parmezan, ingredient ce ii confera consistență și îi întregește gustul.
Așadar, pentru a putea realiza cam 6-7 porții din această extraordinară supă, avem nevoie de:
Ingrediente:
- 200 gr. de fasole albă, înmuiată în apă rece
- 200 gr. morcovi
- 200 gr. de cartofi
- 150 gr. nap galben
- 150 gr. rădăcină de țelină
- 150 gr. fasole verde
- 100 gr. paste
- 1 ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- 150 gr. dovlecel
- 2 roșii potrivite
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 foaie de dafin
- 3 boabe de enibahar zdrobite
- puțin busuioc proaspăt
- cimbru
- 100 gr. parmezan proaspăt ras
- sare si piper
Mod de preparare:
Se pun la fiert 250 de gr. de fasole uscată și după ce a dat în două, trei clocote se schimbă apa și se pune din nou pe foc alături de un morcov, rădăcină de țelină, ceapă și usturoi sotate în puțin ulei de măsline. Apoi se adaugă pe rând, în funcție de timpul de fierbere o mână de fasole verde păstăi, tăiată în bucățele de 2-3 cm, 2 cartofi tăiați în cubulețe potrivite, 150 gr. nap galben, un dovlecel mic tăiat și el cubulețe și 2-3 roșii. Se lasă să fiarbă 15-20 de min.
Spre final se adaugă o foaie de dafin, puțin cimbru, bobițele de ienibahar zdrobit, busuioc verde tocat mărunt și 100 de gr. de paste rupte în bucăți mici.
Se adaugă puțin piper, se potrivește de sare și apoi se mai lasă să dea în două, trei clocote.
Supa se servește cu puțin parmezan ras deasupra și cu triunghiuri de focaccia ori pâine prăjită.
Articol scris de Sergiu Gavriliu