Ortopedia este una dintre ramurile medicinei care se confruntă cel mai adesea cu pacienți care vin târziu la medic, mult după ce simptomele au debutat. Dacă ar fi venit mai devreme problema lor ar fi putut fi tratată cu succes, dar ignorarea simptomelor duce la adâncirea bolii. Informarea corectă și o minimă educație pentru sănătate sunt aliați de bază ai pacienților.
În anotimpul rece foarte frecvente sunt afecțiunile ortopedice, mai ales pe fondul interesului crescut pentru practicarea unor sporturi de iarnă, dar nu numai.
Pentru informații de sănătate ortopedică ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică.
Iată interviul realizat:
În cadrul unei emisiuni televizate la care ați participat de curând, ați spus că pentru a nu se ajunge la situații complicate pentru pacienți, aceștia trebuie să-și identifice simptomele, să nu le neglijeze și să le adreseze în cel mai scurt timp specialistului. Deci, când ne adresăm ortopedului?
În primul rând când suferim un traumatism în urma unui accident, inclusiv minor, chiar dacă e fără urmări vizibile.
Vă referiți la accidente de mașină?
Da, dar nu numai. Este posibil, de la caz la caz, să fie necesară și investigația medicilor de alte specialități.
Mă refer mai degrabă la accidentările care pot surveni în cadrul unei activități fizice intense care se face fără încălzire în prealabil, inclusiv la locul de joacă în cazul copiilor. Foarte multe dintre acestea au loc în timpul derulării unor sporturi, inclusiv și mai ales în diverse competiții.
Dar, cum e de așteptat, problemele aparatului locomotor nu afectează în mod exclusiv sportivii sau persoanele în vârstă. Ele pot apărea la oricine, chiar și atunci când face o muncă oarecare în gospodărie.
Dar există și leziunile netraumatice ale membrelor, care nu au apărut subit, ci treptat, după diverse suprasolicitări, în funcție mai ales de sportul practicat sau profesia pacientului. Și acestea sunt adresabile specialistului ortoped.
Ce mai poate fi considerat accident?
Alunecarea accidentală, mai ales pe timp de iarnă. Este foarte frecvent, indiferent de vârstă. Se subînțelege faptul că o vârstă mai înaintată reprezintă un factor de risc mai mare.
Accidentări urâte pot avea loc în timpul drumețiilor montane de la entorse și luxații până la fracturi și căderi de la înălțime cu ruperi semnificative de mușchi și oase!
Cum sunt simptomele aferente unei probleme ortopedice?
Pot fi simptome clare sau surde. Acestea din urmă lăsate netratate evoluează rapid.
Dacă membrele noastre nu mai sunt flexibile, apar dureri la nivel muscular ori osos, atunci se justifică vizita la doctorul ortoped. De asemenea, dacă apar umflături în zona încheieturilor care persistă chiar și după aplicarea unei comprese cu gheață sau a unei fașe elastice. Ori dacă există o rigiditate în zona membrului sau a încheieturii afectate care împiedică folosirea acestuia. Suspecte sunt și în deformările evidente în zona accidentată.
Bineînțeles că dacă e vorba de o plagă deschisă este necesară prezentarea imediată la medic!
Ce se întâmplă dacă persoana accidentată nu-și dă seama că ceva nu este în regulă?
Dacă un om își cunoaște bine corpul va identifica repede când ceva nu este în regulă. La sportivi și la cei ce practică o activitate fizică intensă de exemplu, durerile musculare pot fi adesea un rezultat normal și nu semnul unei accidentări. Nu e vorba despre acel tip de dureri pe care sportivii îl cunosc și care sunt inerente antrenamentului profesionist.
De unde știm că e ceva grav?
Uneori gravitatea se poate evalua cu ochiul liber chiar și de către cineva fără competențe medicale. În general, cazurile grave ajung la medic! Dar cred că pacienții ar trebui să știe că și ceea ce nu se vede rău poate fi rău, ca să zic așa. Numai specialistul ortoped poate aprecia gravitatea situației si poate iniția tratamentul necesar pentru ca starea să nu se agraveze.
Ce facem dacă suferim o accidentare, până să ajungem la medic?
În primul rând ne oprim din ceea ce facem!
De obicei se folosește gheața în locul dureros, apoi o fașă elastică și se stă în repaus până se ajunge la medic.
Ce altceva mai tratează medicul ortoped-traumatolog?
În funcție de specializarea sa acesta contribuie la prevenirea bolilor osoase, tratamentul chirurgicală și non-chirurgical al bolilor cronice ale articulaţiilor şi oaselor. De asemenea, tot funcție de specializări se ocupă de protezare chirurgicală dacă nu se poate salva articulaţiile şi oasele prin alte metode de tratament.
Cum vă pot găsi pacienții?
Pacienții care doresc evaluare/tratament/intervenție mă pot găsi și se pot programa la numărul de telefon 0726 282 654.
Interviu realizat de Adriana Caranfil