Nu sunt buni!
Asta ştim, nimic din ceea ce e fript nu e sănătos pentru organism.
Dar murim de pofta lor dacă simţim mirosul cel bun şi ne repezim să-i facem acasă, ori intrăm la McDonald să ne luăm o porţie de cartofi crocanţi.
Acasă nu ies aşa, de multe ori ne ies moi şi plini de ulei, ne mai crează şi sentiment de vinovăţie pentru că simţim gustul acela de ulei stătut.
Dar, dacă vrem s-o facem lată, până la urmă şi la coadă ne putem justifica alegerea, cartofii sunt bogaţi în B6, ajută la eliminarea stresului, conţin fier, zinc şi magneziu, accelerează digestia pentru că au multe fibre.
Iată câteva trucuri pentru a obţine exact ceea ce dorim, cartofi prăjiţi crocanţi şi gustoşi:
- congelarea – este un procedeu folosit în restaurante, se spală cartofii, se curăţă de coajă, se feliază şi se taie pai, se pun într-un săculeţ de plastic şi se ţin la congelator cel puţin o oră. Apoi se scot şi se frig imediat, direct în ulei fierbinte. Se lasă puţin la răcit, apoi se sărează;
- folosiţi ulei de arahide, deoarece conferă gust plăcut şi este ideal pentru a obţine rezultat crocant. Se curăţă şi se spală cartofii, se taie pai şi se frig la foc mediu timp de două sau trei minute. Apoi se scurg, se răcesc şi se pun în congelator, într-un săculeţ de plastic. După o oră se pot scoate şi frige din nou, în ulei de arahide, până când devin aurii;
- făină de porumb – se curăţă cartofii, se spală şi se taie pai, apoi se acoperă complet cu mălai fin, se prăjesc în ulei fierbinte până când devin aurii, se sărează şi se servesc.
Ştiu sigur c-o să încercaţi măcar unul dintre trucuri, cartofii prăjiţi, orice s-ar spune, sunt o adevărată slăbiciune şi nu putem să ne refuzăm chiar toate plăcerile, nu-i aşa?
Articol scris de Iuliana Zamfir