Al doilea creier – numit astfel de profesorul american de biologie celulară Michael Gershon – este sistemul digestiv în integralitatea lui. Acesta păstorește sănătatea nervoasă a organismului. Între starea stomacului și starea ta generală de bine, legătura este organică. Nu numai alimentele sunt digerate în stomac, ci toate impresiile, stările, emoțiile, momentele zilei. Ceea ce rezultă în urma digerării acestui uriaș bol alimentar și emoțional, recirculă mai apoi prin toate sistemele și organele.
Doctorul Georgiana Savu, consultantul AQUI AHORA, spune că tractul gastrointestinal este singura parte a corpului care poate funcţiona pe cont propriu: ’’există un sistem nervos enteric extrem de bogat în ramificații, care transmite încontinuu semnale către creier, direct legat de starea de disponibilitate a persoanei, entuziasm, capacitatea de memorare și adaptare, precum și de statusul general al corpului fizic.’’
Cercetări recente au pus în evidență legături între starea de sănătate a organismului și diverse patologii printre care autismul, sindromul intestinului iritabil, parkinsonul, anxietatea, insomnia, osteoporoza. Aceleași cercetări recente sugerează că cel mai mare nivel de serotonină este secretat de stomac, nu de creier cum s-a știut până acum. Au fost identificate legături certe între depresie și sănătatea stomacului, aspect despre care toate sistemele tradiționale de sănătate știau deja!
Doctorul Savu face apel la ascultarea bunului nostru simț pentru a identifica semnalele de bine/rău pe care stomacul ni le transmite: ’’Ești gurmand? Te gândești tot timpul la mâncare? Te simți satisfăcut numai când stomacul este atât de plin încât de-abia mai respiri? Ei bine, este un semnal al faptului că te simți nesigur, neprotejat în lumea în care trăiești și un imbold adânc îți șoptește să-ți faci provizii cât de multe. Este o formă de a te apăra de agresivitatea celorlalți! Defensiva ta hrănește, de fapt, poftele insațiabile, obezitatea, diabetul și toate disfuncțiile pe care acesta le generează!’’
Când stomacul începe să regurgiteze mâncarea pe care ai ingerat-o, al doilea creier îți transmite un semnal despre personalitatea ta. Semnalul este că ignori faptul că actul de a mânca este sacru, deci trebuie să-ți faci timp și bună-dispoziție. Când mănânci lacom și pe fugă, înghiți cantități mari de aer care duc la balonare, dureri și la o întreagă patologie aferentă. A mânca lacom și absent din acest act, este un tablou des întâlnit în stilul de viață al omului modern. Este tabloul separării de sine și de energia creatoare care a făcut posibilă hrana dinaintea noastră!
Simți un blocaj inexplicabil al stomacului? A mânca nu mai este o plăcere pentru tine și o faci mai mult în silă, de gura celor dragi? Înseamnă că stomacul îți transmite că te-ai fixat intenționat la un sistem de gândire care nu te mai reprezintă, că nu ești dispus să schimbi puncte vechie de vedere cu altele noi, că te împotrivești curentului de înnoire și schimbare care este însăși viața!
Unii cred, în mod greșit, că mâncarea nu trebuie să fie o plăcere. Dimpotrivă, este una dintre marile plăceri ale vieții pe pământ, care în funcție de modul în care este abordată poate fi sursă de vitalitate și longevitate, sau poartă larg deschisă către boală și moarte!
Hrana este rodul pământului pentru specia noastră. Se cuvine să onorăm tot ceea ce ajunge în intestinele noastre și să fim conștienți de asta!
Tu ce simți pentru hrana ta?
Articol scris de Adriana Caranfil