Un motiv perfect pentru care să călătorești este acela de a cunoaște bucătăria altor popoare la ele acasă, de a găsi punctele ce unesc sau despart cultura în care ai crescut cu cea în care ești imersat pentru câteva zile de vacanță.
Dacă ești oriunde în Turcia atunci mănânci bucătărie turcească, în fața căreia mă înclin pentru bogăția incredibilă de legume, zarzavaturi și mirodenii pe care o valorifică. Asta o face să fie una dintre cele mai sănătoase și gustoase din lume, așa că nu miră pe nimeni popularitatea extraordinară de care se bucură doner kebabul, dar mai ales atât de celebra șaorma, consumată în România de peste un milion de persoane zilnic, de departe cel mai sănătos fast-food de pe piață, după cum spun în cor nutriționiștii.
Ingrediente de bază și feluri de mâncare populare
Mesele principale ale zilei încep cu un fel de aperitive numite meze. Pe platouri de dimensiuni liliputane vei fi servit cu o multitudine de gustări printre care vei regăsi vinete, brânzeturi tari și sărate, chiftele, salate din roșii, castraveți și ardei tăiați în bucăți mari peste care se pune o generoasă cantitate de ulei de măsline din recolta locală.
Vinetele sunt printre cele mai consumate legume și se prepară într-o varietate de feluri, dar nici unul nu seamănă cu salata românească, amestecată cu ulei și ceapă tăiată fin. Îți vor plăcea vinetele coapte, bine curățate, tăiate bucăți și amestecate lejer cu pătrățele de roșii sau servite cu diverse specialități de carne.
Îți recomand să încerci pide, un fel de pizza turcească foarte interesantă, cu un blat ușor crocant dar incredibil de subțire și fin, peste care se pun: carne tocată, brânză și ouă bătute. Știu, sunt o mulțime de proteine laolaltă, dar numai așa poți stabili singur diferențele și asemănările cu faimoasa pizza italiană.
De la nici o masă nu lipsește verdeața și în special rucola. Ea nu seamănă la aspect cu cea de proveniență italiană pe care o cunoaștem din magazinele românești, dar are un gust identic. Doar că frunzele sunt mai mari și o idee mai deschise la culoare. Alături de mănunchiul de pătrunjel bine spălat, se consumă ca atare la orice preparat, fără oțet sau ulei, ceea ce sporește valoarea pentru sănătate a meniului garnisit astfel.
Ardeiul verde iute se folosește la orice mâncare. Vei fi mereu surprins de creativitatea bucătăriei locale de a-l pune găti într-o mie de feluri. De exemplu, am descoperit o garnitură de ardei iuți murați, tăiați felii, peste care se pune iaurt din belșug. Poate fi servit ca fel de mâncare sau garnitură.
Una dintre legumele cele mai folosite și mai iubite, mai ales că circulă convingerea că turcii datorează o rată foarte mică a cancerului de intestine acestui aliment proteic complet, este lintea. Verde sau roșie ea este baza chifteluțelor vegetariene numite koftesi sau în supele fiebinți servite chiar și pe post de mic dejun.
Ciorba este cea mai cerută mâncare tradițională. Cărnurile preferate
În Turcia există ’’ciorba’’, deși nu este exact același lucru cu preparatul tradițional românesc. Se face în vreo 20 de feluri diferite, din stomac de miel sau burtă de vită ori pasăre și se mănâncă la orice masă a zilei, dar nu conține acreala specifică bucătăriei românești. Este recunoscută pentru că hidratează și împrospătează și se mănâncă la absolut orice oră a zilei sau după miezul nopții.
Carnea preferată este cea de miel. Consumată în diverse preparate la orice masă a zilei, își dispută primul loc în preferințele localnicilor cu peștele, prezent într-o varietate încântătoare, de la lupul de mare până la creveți. Denumirile zecilor de sortimente sunt complicate, dar te asigur că nu greșești dacă pui degetul la întâmplare pe orice pește din meniu.
Megi pe mâna mea și cere bouillabaisse, la origine o rețetă franțuzească, o supă sofisticată făcută din bucăți de pește diferite ca textură și gust. Se pune usturoi, ceapă, ulei de măsline, șofran, și Dumnezeu sau Allah mai știe ce! Gustul te va ului pur și simplu, așa că sari peste aperitive ca să fii pregătit pentru o porție mare din acest fel de mâncare local.
Băuturile completează fericit mesele principale
Băutura cea mai populară este iaurtul care poate fi considerat și fel de mâncare, căci însoțește obligatoriu mesele de carne sau orez. Excelent sub formă de băutură sărata, ayran, cu calități recunoscute pentru digestie și sănătate, iaurtul adaugă un plus valoros gastronomiei turcești.
Băutura alcoolică cea mai consumată este raki, care este cam ceea ce sună, un distilat de anason, alcool de struguri și struguri proaspeți. Are un gust tare dacă este consumat ca atare și foarte răcoritor dacă adaugi o cantitate dublă sau chiar triplă de apă. Dacă vrei să-l bei bei cu gheață, pui cuburile numai după ce adaugi apa, ca să eviți cristalizarea.
Dulciuri, cafea și alte scofeturi
Se știe, cafeaua turcească este foarte gustoasă și dacă ești în Turcia ai cel mai bun prilej s-o bei ca la mama acasă. Este importată din Brazilia, dar se amestecă și prăjește local. Pentru o cafea care ar face să facă să ’’roșească’’ orice coffee maker de birou de multinațională, pui în ibricul de alamă în care se prepară cafeaua, apă rece și zahăr – câte două lingurițe la ceașcă. Pune-l la foc mic. Nu amesteca! Lasă să se formeze acea spumă groasă numită caimac, și pune-l în ceașcă înainte de a turna cafeaua. Aroma degajată instantaneu îți oferă clipe magice de desfătare olfactivă, dar să știi că băutura are și virtuți digestive de neignorat.
Poți încheia masa cu rahat, dar mai bine cu baclava, sarailie sau cataif. În patiseriile care se respectă sau atunci când sunt preparate în casă, dulciurile se realizează cu miere organică, al cărei gust este minunat. Totuși, este posibil și chiar de așteptat ca majoritatea producătorilor să folosească siropul de zahăr. În ciuda acestui fapt, vei uita de toate jurămintele făcute ție însuți la plecarea de acasă pentru că dacă-i bal, atunci bal să fie!
Gastronomia turcească înseamnă un regal de gusturi, arome și desfătări. Este accesul cel mai facil către un univers cultural bazat pe simbioza sofisticată de tradiție orientală, balcanică și otomană.
Articol scris de Adriana Caranfil