Veți spune că e una dintre cele mai banale treburi casnice, o facem din copilărie, ne-a învățat mama sau bunica, nu-i nici o ”șmecherie”. Dar nu-i chiar așa, fiecare treabă are rostul ei și de multe ori greșim chiar în lucrurile mici.
Sau mai ales la ele, tocmai pentru că nu le dăm atenția cuvenită.
Charles Gerba, cercetător în microbiologie la Universitatea din Arizona, a dus la bun sfârșit studiile care demonstrează că peste 50% dintre gastroenterocolite și alte toxiinfecții alimentare se produc datorită mediului insuficient de curat de acasă.
Nu ne-mbolnăvim atât de des la restaurant, cât mâncând din propriile farfurii și asta după ce le-am spălat bine.
Sau așa credem.
Greșeli răspândite în spălatul vaselor
- nu se folosește întotdeauna detergentul potrivit sau nu se citește eticheta produsului. Anumiți detergenți trebuie să fie diluați, altfel concentrația e prea puternică și urme chimice rămân pe farfurii chiar și după clătire. Din același motiv nu este indicat să folosim prea mult detergent la spălat, ci doar atât cât e nevoie;
- vasele se curăță de resturi alimentare, apoi se pun la înmuiat în chiuvetă. Folosiți apă fierbinte și detergent, apoi spalăți cu buretele. Stivuiți separat. În acest fel se economisește apă și clătitul va fi mai eficient;
- nu trebuie să folosim bureți din materiale sintetice, devin mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor, E.coli și Salmonela proliferează rapid în cârpele umede și-n bureți sintetici. Folosiți bureți din fibre naturale, aveți grijă să-i clătiți bine la sfârșit și să-i uscați. E indicat să se schimbe în fiecare săptămână;
- cuțitele și paharele se spală de obicei în grabă, par curate dar nu sunt, resturi de alimente pot rămâne pe dinții cuțitelor sau pe buza paharelor. De aceea trebuie să aveți răbdare și să insistați la spălat și la clătit;
- fundurile din lemn sunt și mai pretențioase, aici se greșește des, nu e suficient să le spălați cu apă și detergent, trebuie să fie clătite în prealabil, lăsate un pic la scurs, apoi dezinfectate cu o soluție pe bază de clor. Vedeți că în magazine sunt dezinfectante specifice pentru bucătărie, gama Amuchina. Se poate folosi și soluție de lămâie cu sare. După dezinfectat le vom lăsa la uscat și vom avea grijă să nu se contamineze în preajma alimentelor.
- Chiuveta este un mediu mai mult decât prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, trebuie să fie dezinfectată zilnic cu o soluție din oțet și sare sau oțet și bicarbonat de sodiu. Vasele nu trebuie să fie spălate în chiuvete murdare, bacteriile rezistă și nu facem altceva decât să le mutăm din chiuvetă pe oale.
Grija față de aceste aspecte vă vor ajuta să țineți departe anumite boli și să aveți o veselă strălucitoare.
Articol scris de Iuliana Zamfir