O plantă atât de puternică, atât de folositoare, nu putea trece neobservată printre poveştile şi legendele lumii.
Se spune că la poalele muntelui Olimp, cel în vârful căruia locuiau zeii, trăia un păstor pe nume Allio. Era simpatic şi atât de plăcut la vorbă încât până şi zeii se opreau uneori din drumurile lor ca să mai schimbe două cuvinte. Băiatul ştia să facă complimente, dar ştia şi să ducă vorba sau să bage intrigi.
Afroditei îi spunea că Diana, zeiţa vânătorii, ar fi zis ceva de rău de ea, altuia îi spunea altceva, astfel că în scurt timp reuşi să-i învrăjbească pe zei între ei şi împotriva oamenilor.
Când şi-au dat cu toţii seama că băiatul era un palavragiu şi un intrigant, l-au transformat în usturoi şi, pentru a se păzi şi pe mai departe de el, au făcut în aşa fel încât cine mânca din usturoi să fie recunoscut după mirosul neplăcut ca şi vorbele păstorului.
Mirosul e şi motivul pentru care mulţi oameni evită să consume usturoi, se mulţumesc numai să crape niţel căţelul şi să-l pună în tavă sau în sucul de roşii.
Usturoiul e bun pentru inimă, echilibrează tensiunea, micşorează glicemia ajutând bolnavii de diabet, purifică organismul, este antibacterian şi antibiotic natural.
Şi totuşi, în loc să mănânce usturoi, multă lume îl foloseşte doar ca aromă. Iar asta nu e suficient ca să beneficiem de calităţile sale extraordinare. El trebuie consumat crud, mujdei sau pisat şi amestecat cu alte sosuri.
Unii reuşesc să înghită ca pe pastile căţeii mai mici, de obicei usturoiul de la ţărani e mai mic. Alţii îl pisează şi-l amestecă cu iaurt de fructe pentru că mai ia din tărie.
Important e să ştim că proprietăţile lui se menţin doar în stare crudă, nu pisat şi adăugat peste cartofi în timp ce se prăjesc încă, şi nici adăugat în sosuri şi fiert.
Alicina, substanţa miraculoasă pe care o conţine usturoiul şi care luptă împotriva nenumăratelor boli se activează doar dacă nu este afectată de agenţi termici.
Află mai multe despre proprietățile excepțonale ale usturoiului și modul în care este ideal pentru sănătate din articolul ”De ce nu pun țăranii sare-n mujdei” publicat pe site-ul de lifestyle AQUI AHORA.
Articol scris de Ioana Odobeșteanu