A venit primăvara! Și odată cu ea s-au înmulțit virozele. De la durerile de cap și nasul care curge, până la febră și temperatură, neplăcerile care le însoțesc ne strică buna dispoziție și ne afectează capacitatea de a munci.
Copiii și vârstnicii sunt cei mai expuși, dar nici adulții activi nu sunt scutiți. Trăim în comunități, prin urmare transmisibilitatea este foarte ridicată. Anual se înregistrează mii de zile de concedii medicale în cazul adulților sau lipsa de la școală a copiilor provocată de viroze respiratorii netrate, prost tratate sau tratate după ureche.
Dr. Elena Roxana Osiac, medic specialist ORL la Centrul Medical Neolife ne explică motivul frecvenței acestora și măsurile igienico-sanitare care ne ajută să evităm neplăcerile și să ne bucurăm de primăvară.
Având în vedere temperaturile de afară și schimbările bruște și dramatice de climă, românii se luptă cu infecțiile virale respiratorii și la ieșirea din iarnă, iar spitalele raportează încontinuu noi cazuri. Care sunt cele mai frecvente în acest anotimp?
„Virozele respiratorii sau răcelile sunt cele mai frecvențe afecțiuni în perioada septembrie-aprilie a fiecărui an, iar cei mai predispuși sunt copiii. După cum sugerează și denumirea, boala este de origine virală și are o evoluție autolimitantă.
Cel mai frecvent incriminat în producerea virozei respiratorii este rhinovirusul – unul dintre cele peste 100 de serotipuri identificate) – cu o frecvență de 50%. Alte virusuri care pot declanșa o viroză respiratorie sunt: coronavirus ( 10-15%), virusurile gripale (5-15%) și paragripale, virusul respirator sincitial, adenovirusurile și enterovirusurile, acestea din urmă apărând rar și în special vara.
Ce măsuri preventive pot lua adulții?
Din cauza existenței unui număr foarte mare de virusuri și a faptului că fiecare virus conține propriul antigen, sinteza unui vaccin este puțin probabilă. Cel mai bun mod de a preveni viroza respiratorie rămâne evitarea contactului apropiat cu persoanele deja infectate sau cu obiecte aflate în jurul lor, menținerea unei igiene corecte – spălarea corectă și regulată a mâinilor cu apă și săpun la fiecare 30 minute – vestimentație adecvată temperaturii de afară, aerisirea încăperilor la domiciliu și la locul de muncă, mișcare fizică în aer liber, evitarea oboselii excesive, a fumatului activ sau pasiv și a consumului de alcool, alimentație sănătoasă care să includă o cantitate considerabilă de fructe și legume bogate în vitamina C.
În ceea ce privește gripa, măsura cea mai sigură de prevenție o reprezintă vaccinarea antigripală care trebuie făcută mai ales persoanelor la risc-vârstnici, bolnavi cronici, copii, personal medical, gravide, copii și vârstnici instituționalizați.
Ce măsuri preventive putem lua în cazul copiilor, în cazul cărora aceste afecțiuni sunt mai frecvente și mai agresive, având în vedere că stau în comunități mari: școală, grădiniță, creșă, etc?
În ceea ce privește copiii, măsurile de prevenție sunt ca și pentru adulți. Dar, foarte important este de reținut faptul că, prezența polipilor nazali, destul de frecvenți la copii, sunt un factor de risc important care trebuie tratat medicamentos sau chirurgical.
Se zice că o gripa tratată durează 7 zile și una netratată la fel. Ar trebui să înțelegem că dacă nu tratăm gripa ea oricum trece de la sine?
Da, o viroză respiratorie are de obicei o evoluție autolimitantă și se vindecă în 7-10 zile, desigur dacă se respectă odihna, evitarea expunerii la frig, umezeală, se face vitaminoterapie și terapie simptomatică constând în antitermice, antiinflamatorii, decongestionante nazale, expectorante, antialergice, după caz.
NU se folosesc antibiotice decât în cazul în care este certă o suprainfectare bacteriană. Există o sintagmă cu privire la această situație și anume –”infecția virală pregătește patul pentru infecția bacteriană”. În consecință infecțiile bacteriene sunt secundare celor virale, de aceea nu este necesară o terapie antibiotică de la început. După cele 7-10 zile, pot însă rămâne simptome reziduale până la 2-3 săptămâni ce constau în tuse, cefalee, rinoree.
Persistența acestora trebuie să ne trimită la medicul specialist ORL, pentru a se da un diagnostic corect și pentru tratament adecvat.”
Dr. Elena Roxana Osiac te așteaptă la Centrul Medical Neolife pentru un control amănunțit în sfera ORL. Intră chiar acum pe www.neolife.ro și fă-ți o programare la call center 021 9230. Sediul clinicii se află în Bd. Ficusului 40, București.
Interviu realizat de Adriana Caranfil