Cercetările au arătat ceea ce se vede și cu ochiul liber în societatea contemporană: creierul se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, iar cazurile de demență și de boală Alzheimer sunt în creștere.
Ouăle ajută la menținerea unei minți ascuțite
”Ouăle ajută la menținerea funcției neurologice și la menținerea unui minți ascuțite – ne spune nutriționistul Eviana Trandafir. Gălbenușurile de ou sunt bogate în colină, substanță care ajută transmiterea influxului nervos și care facilitează memorarea și comunicarea între celulele creierului.
Cu cât nivelurile de colină ale unei persoane sunt mai mari, cu atât face față mai bine testelor de memorie, poate răspunde mai rapid întrebărilor în cazul unui examen și nu se confruntă cu fenomenul de ceață mentală.
De aceea, în pre-perioada examenelor și mai ales în timpul acestora, ar fi bine ca meniul zilnic să conțină cel puțin un ou, preparat în diverse forme, poșat, prăjit, omletă sau fiert – deoarece consumul de ouă se asociază cu o performanță îmbunătățită la testele neuropsihologice. În mod special consumul de gălbenușuri ajută la stimularea cogniției, iar în plan general poate întârzia apariția bolilor cerebrale, cum ar fi demența.
Și nu, consumul de ouă nu crește colesterolul dacă nu depășiți 2 unități pe zi. Dar despre colesterol, care joacă un rol vital în sănătatea creierului și în optima lui funcționare vom vorbi într-un alt interviu” – ne asigura nutriționistul citat.
Consumul de ouă ajută la întârzierea declinului cognitiv
Același lucru ni-l spun și specialiștii de la ferma Aviputna, cunoscută publicului prin brandul de ouă ”Din Ogradă”:
Ouăle sunt o sursă bogată de vitamine B6 și B12, care sunt importante pentru sănătatea și dezvoltarea creierului și pot ajuta la reducerea riscului de demență, boli de inimă și cancer. Studiile arată că vitaminele B încetinesc declinul mental chiar și la pacienții care manifestă deja un început de probleme de memorie. În mod special acidul folic este important pentru vigoarea sistemului nervos și starea de spirit a persoanei, iar luteina din ouă este un antioxidant care susține procesele de învățare, mai ales atunci când achiziționăm cunoștințe noi sau învățăm o limbă străină – au conchis interlocutorii noștri.
Articol scris de Iuliana Zamfir