Nu există om să nu se confrunte cu pierderi de memorie, chiar dacă este tânăr și perfect sănătos.
Din păcare în ultimele decenii numărul persoanelor care se confruntă cu Slăbirea memoriei și ușoara diminuare a unor abilităti de gândire reprezintă o parte fireasca a procesului de înaintare în vârstă.pierderi masive de memorie asociate cu boala Alzheimer și tulburările conexe de ordin cognitiv, s-au înmulțit vertiginous.
Când observati că vă confruntati cu pierderi de memorie, urmează să suțineți un examen sau pur și simplu trebuie să faceți față provocărilor de zi cu zi, alegeți în mod deliberat alimente care conțin acetilcolină!
Ce este acetilcolina?
Este un neurotransmițător, cel mai abundent din creier, un tip de mesager chimic important pentru îmbunătățirea memoriei și învățării, crucială pentru sistemul cognitiv.
Un deficit al acestui neurotransmițător poate provoca, printre alte boli, probleme cum ar fi tulburarea deficitului de atenție, hiperactivitate, boala Alzheimer, Parkinson, etc.
Acetilcolina acționează în principal în sistemul nervos central, având funcția de memorie, învățare și neuroplasticitate. În sistemul nervos periferic, acetilcolina poate ajuta la contracțiile cardiace și la mușchi.
Organismul nostru poate produce acetilcolină?
Am adresat această întrebare nutriționistului Eviana Trandafir care ne explică:
”Organismul nostru este capabil să producă în mod natural acetilcolină dintr-o substanță numită colină. Colina ingerată prin alimente va fi sintetizată de o enzimă neurală care va produce acetilcolina din creierul nostru. Este nevoie de cel puțin 550 de miligrame de colină zilnic pentru a menține nivelele de acetilcolină și a asigura funcția lor.
De aceea trebuie să ne orientăm spre alimente care au un conținut mare de colină. Primul aliment la care m-aș referi este oul. Un ou de mărime mare are 147 miligrame de colină, cel mai mare conținut avându-l gălbenușul cu mai mult de 90%.
Alte surse bogate în colină sunt carnea, în special organele, cum ar fi ficatul și inima. În 100 de grame de ficat de bovine sunt 425 miligrame de colină, în timp ce în aceeași porție de ficat de pui există 290 de miligrame de nutrienți. Mai adăugați pe listă și carnea roșie care în 85 de grame oferă aproximativ 115 miligrame de substanță. Tot atâta colină se află și în fructele de mare și mă refer la creveți, și tot în 85 de grame de produs. Somonul este, de asemenea, o opțiune bună de a consuma colină în mod natural, deoarece în 85 de grame sunt 96 miligrame de nutrient”. Optați pentru cel puțin un aliment cu conținut mare de colină zilnic, pentru a avea o memorie bună și o cogniție susținută!” conchide nutriționistul.
Articol scris de Iuliana Zamfir