În ultimii ani cercetătorii au descoperit că dieta joacă un rol masiv în prevenirea și progresia bolii Alzheimer, boală pe cale de a câștiga porecla “diabet zaharat de tip 3”!
Alzheimer este una dintre cele mai mari provocări de sănătate ale timpurilor noastre. Același lucru tinde să se considere despre Parkinson și demență, care se alătură și ele ca boli neurodegenerative cu o gamă largă de cauze.
În SUA mai mult de 6 milioane de oameni trăiesc deja cu această patologie, și se așteaptă ca numărul să crească într-un ritm galopant în următorii ani, mai ales că longevitatea speciei noastră este în creștere. Dar ceea ce face lucrurile interesante este faptul că se consideră tot mai mult că aceste boli neurodegenerative au de-a face cu nutriția și stilul de viață adoptate de o persoană.
Ne-am adresat nutriționistei Eviana Trandafir pentru lămuriri asupra modului în care alimentele ne pot ajuta în prevenirea acestor maladii îngrozitoare și iată ce ne-a răspuns:
Colina, rol crucial în prevenirea modificărilor neurologice
”E adevărat, în ultimii ani s-a lucrat mai mult ca niciodată la descoperirea unor soluții care să prevină marile boli ale timpurilor noastre. Așa că s-au alocat resurse importante de bani și timp și cercetărilor nutriționale, pe lângă cele medicale.
Urmare a acestui fapt s-a descoperit că există o substanță numită colină, care are rol fundamental în producerea unui neurotransmițător important pentru memorie, starea de spirit, controlul muscular și alte funcții ale creierului și sistemului nervos. De asemenea, substanța cu pricina blochează producerea plăcilor de beta-amiloid, care este una dintre sursele de apariție a bolii Alzheimer. Colina ajută, conform cercetărilor și la tratarea altor condiții medicale cum ar fi leziuni cerebrale traumatice, Parkinson și scleroza multiplă. Prin urmare, ce gătim în bucătărie ne poate aduce o speranță pentru un mâine în care să ne păstrăm creierul sănătos și funcțional – punctează interlocutoarea noastră.
Cum obții mai multă colină în viața de zi cu zi?
Ideal ar fi să introducem în dietă circa 425 mg/zi de colină pentru femeile adulte și 550 mg/zi pentru bărbați. Dar de unde ”faci rost” de colină în viața de zi cu zi?” o să mă întrebați…
Ei bine, fie din suplimente, fie prin intermediul alimentelor pe care le consumăm! Și care sunt alimentele respective? În primul rând, ouăle! Un singur ou conține un sfert din cantitatea de colină necesară zilnic, de aceea găsiți o cale de a le consuma mai ales că micul dejun este mai interesant dacă avem omletă, ouă fierte tari, moi sau poșate sau în orice formă se dorește, numai ouă să fie !
Și bineînțeles, învățați copii să prețuiască acest aliment accesibil și gustos, care, iată, aduce o serie de beneficii pentru sănătatea creierului nostru! – conchide interlocutoarea noastră.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil