Ai dreptate! Somonul are un preț destul de ridicat. Este unul dintre motivele pentru care nu îl cumperi foarte des! Pe de altă parte nu este genul de aliment care să facă parte din cultura noastră gastronomică, așa încât, mulți se și lipsesc de el. Dar nu despre somon voi vorbi în acest articol, despre care se știe că are cea mai mare cantitate de omega 3, ci despre un aliment cu aproximativ același conținut de omega 3, care îți este mult mai la îndemână. Este vorba despre semințele de in.
Acestea au fost respectate încă din antichitate. Cercetările actuale enumeră câteva categorii de boli care beneficiază de rolul lor activ: diabetul, bolile cardiovasculare și cancerele au în semințele de in un adevărat inamic!
Nutriționistul AQUI AHORA este foarte explicit în această privință: diabeticii care se știu astfel, sau cei care au un început de diabet și sunt și obezi, vor beneficia de calitatea acestora de a regla nivelul zahărului din sânge, dacă le vor consuma zilnic. Bolnavii cardiaci datorează conţinutului bogat în fibre alimentare a micilor semințe, reducerea colesterolului. Dar poate că cea mai mare calitate a acestora este cea anti-tumorală. Cercetări foarte recente, arată că lignina, unul dintre compușii inului, previne cancerul de prostată, colon, sân, și oprește formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor canceroase existente.
Cum să beneficiezi la maximum de proprietățile lor?
- Folosește-le în iaurt. Sunt dure, deci greu de mestecat, așa încât te sfătuiesc să le pui încă de seara la înmuiat, în câteva linguri de iaurt. Dimineața vor fi deja bune de mâncat, nu mai trebuie decât să adaugi restul de iaurt până la porția completă, și fructe, după caz. Medicul Elena Popa, spune că această combinație, reprezintă un mic dejun de excepție, cu atât mai mult cu cât poate rezolva și problemele de constipație. De asemenea, oferă un aport de proteină superioară.
- Poți pune o câte o linguriță de semințe în salate. Având un gust neutru nu vor schimba calitățile organoleptice ale salatei respective. Reține că trebuie să bei multă apă în ziua în care consumi semințe de in. Ele se umflă și se transformă într-un adevărat măturoi, ce curăță colonul și accelerează evacuarea intestinală.
- Dacă nu le suporți ca atare – unora le pot produce dureri abdominale și balonare pentru că sucurile digestive nu sparg învelișul seminței, ci doar îl înmoaie și-l umflă – folosește făina de in, pe care o găsești în magazinele de specialitate. Alături de alte făinuri fără gluten – cum sunt cele de hrișcă, mei, orez – sunt ideale de folosit la preparea pâinii de casă.
- Poți folosi și uleiul de semințe de in, nu mai mult de o lingură, în salate, alături de uleiul de măsline. Este important să fii foarte atent la termenul de garanție și la depozitarea flaconului. Pentru a nu-l expune oxidării, uleiul se ține la rece, departe de orice sursă de lumină.
Nutriționistul AQUI AHORA mai trece în revistă încă una dintre calitățile semințelor de in și anume cea estrogenică: în ultimii ani, cuplurile se confuntă cu situația de a nu putea avea copii, din diverse motive. Iată ca sănătatea spermatozoizilor, adesea incriminată în problemele de infertilitate ale cuplului, poate fi influențată de consumul uleiului și a semințelor de in, așa cum și femeia poate beneficia de rolul regulator hormonal al acestora. Atenție, femeile însărcinate n-ar trebui să consume nici uleiul, nici semințele, conchide medicul Elena Popa.
Articol scris de Adriana Caranfil