În ultimii ani s-au desfășurat cercetări intense pe ouă, pentru a se stabili cât sunt de sănătoase.
Cercetările ne aduc vești excelente în sensul că ouăle cresc colesterolul HDL pe care noi îl numim ”bun”. Chiar și când vorbim de așa-numitul colesterol rău, studiile arată că ouăle modifică particulele de LDL din mici, dense, în LDL mari, particule care prezintă un risc mai mic pentru bolile de inimă.
Ouăle au propriul lor colostru! La fel ca și laptele matern!
”Oul este un aliment care nu trebuie să lipsească din nici un meniu. Sunt alimente complete și mereu surprinzătoare. Studiile întreprinse dezvăluie noi și noi parametri alimentari de o bogăție excepțională. Acestea fiind spuse, trebuie adăugat că ouăle au propriul lor colostru. La fel ca și laptele matern! – afirmă nutriționistul Eviana Trandafir și explică:
Așa cum multă lume știe, colostrul este sintetizat de organism în primele ore după naștere. El este diferit de compoziția laptelui matern, fiind mai sărac în grăsimi, dar excepțional de bogat în ingrediente active care sunt destinate precis sistemului imunitar al bebelușului.
Colostrul este un vaccin natural
De aceea este considerat un vaccin natural, deoarece conține din abundență imunoglobuline și anticorpi care să susțină intrarea în lume a nou-născutului, până când acesta își formează propriul său sistem imunitar.
Același lucru îl putem spune și despre ouă, motiv pentru care n-ar trebui să treacă nici o zi fără să mâncam măcar un ou! Este cea mai bună sursă de proteine cu excepția laptelui matern – din nou! – are un profil complet de aminoacizi și conține toate vitaminele posibile atât liposolubile cât și hidrosolubile, cu excepția vitaminei C.”
Deoarece conțin lecitină, ouăle contribuie la crearea colesterolului bun
”Doar un singur ou conține 37 de miligrame de omega 3, acizi grași cu proprietăți inflamatoare și imunoreglatoare, fiind de mare ajutor pentru problemele stomacului și intestinelor, afirmă și specialiștii brandului de ouă dedicat educării pentru o alimentația sănătoasă ”Din Ogradă”.
Și să nu uităm că, deoarece conțin lecitină, ouăle contribuie la crearea colesterolului bun, tocmai lecitina fiind bagheta magică ce scade colesterolul rău și-l crește pe cel bun. Nu există nici o legătură între colesterolul total din plasmă și cel alimentar din gălbenuș, așa după cum au arătat cercetările medicale, deci ne putem bucura de consumul ouălor fără a ne face nici o grijă – conchid aceștia.
Vrei să afli mai multe despre ouă? Citește și Ouăle și optimizarea creierului în dieta ketogenică sau 3 caracteristici ale ouălor despre care nu știai!
Articol scris de Iuliana Zamfir