Cânepa, noua vedetă a vieții sănătoase

Banner Film Experience

aquiahoraO populație mondială în continuă creștere trebuia îmbrăcată ieftin și repede.  Așa au apărut pe piață materiale artificiale, adoptate rapid pentru ca sunt mult mai versatile, mai rezistente la pătare,  nu se șifonează, iar uneori sunt extrem de ieftine.

Numai că s-a descoperit ca acestea provoacă disconfort,  alergii ale pielii, ciuperci, eczeme, candidoze. În plus nu lasă corpul să transpire natural, aspect foarte important pentru confortul și igiena personală.

Creatorii de modă și-au reamintit și ei de virtuțile sănătoase ale fibrelor naturale și le-au readus în atenția publicului.  Aceasta capătă din ce în ce mai mult teren, iar cânepa este noua vedetă!

De ce?

Pentru că țesătura de cânepă are proprietăți antibacteriene și este hipoalergenică.  Dar mai are o proprietate de  excepție și anume cea de termoreglare a corpului, un atuu excepțional al acestor în condițiile în care suntem obligați să suportăm temperaturi extreme – vara  caniculă, iarna temperaturi extrem de scăzute.

De 8 ori mai rezistentă decât bumbacul, cânepa protejează corpul de atacul razelor ultraviolete, devenite în ultima vreme mai degrabă dușmani decât aliați ai sănătății.

’’Ceea ce face din cânepă un material deosebit  – spune inginer chimist Ștefan Manea, directorul general al HOFIGAL  – este faptul că toate proprietățile sale de excepție rămân nealterate și după prelucrare. Hainele de cânepă, indiferent de numărul de ani în care sunt purtate rămân identice, durata lor de viață fiind practic nelimitată.

Dacă avem norocul ca bunicii noștri să fi păstrat haine în lada de zestre sau diverse costume care altădată făceau fala sărbătorilor religioase, le vom găsi intacte, nedeteriorate. O simplă spălare face să poată fi din nou purtate chiar și la distanță de câteva generații.

Nu-i așa că-i uimitor?

1363946853.35 aquiahora

Ei bine acest lucru se datorează unui cumul de proprietăți pe care e bine să ni le reamintim. Absolut toate părțile plantei se folosesc, în industria textilă, farmaceutică, alimentară, hârtie, mobilă, dar și în construcții. Când vom fi pe deplin conștienți de bogăția acestei plante o vom cultiva și valorifica la maximum, întrucât reprezintă viitorul, punctează Ștefan Manea.’’

Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice, spune la rândul său că ’’planta este un miracol al naturii, iar uleiul de cânepă are proprietăți fabuloase’’, despre care am convenit să vorbim într-un articol viitor.

La nivel mondial, din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și construiască locuințe din cânepă – îndeosebi cei care suferă de alergii, cei care au un sistem imunitar zdruncinat, dar și familiile cu copii care vor să trăiască într-un mediu ecologic și curat. Construcțiile rezultate absorb dioxidul de carbon din atmosferă și sunt 100% reciclabile. Specialiștii spun că aceste case au o inerție termică ridicată și necesită o cantitate minimă de energie pentru o temperatură constantă.

Guvernele care vor susține programe pentru construirea de case din materiale ușoare care includ cânepa, vor dovedi inteligență și respect față de cetățeni și față de mediu.

Până când să vedem și în România guverne inteligente, să facem chiar noi primii pași! Să reintroducem în viețile noastre plantele valoroase și să hotărâm singuri ce e mai sigur și mai bun pentru noi!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

10 Responses

 1. dumitrescu raluca says:

  prea multe despre canepa nu stiam ,sunt uimita de proprietatile ei ca si planta

 2. suzana suzy says:

  Canepa este unul dintre alimentele perfecte ale naturii, un super-aliment care poate ajuta la mentinerea sanatatii si a starii de bine.

 3. Tolea nicoleta says:

  Canepa folosita on industria textila, farmaceutica

 4. Aghinitei Maria says:

  O planta , uitata, dar devenita acum in prim plan ! <3

 5. Lamiita Durac says:

  Sunt uimitoare propietatile acestei plante , s-ar putea dezvolta o adevarata industrie . Eu am probleme cu hainele sintetice pe timpul iernii , in zona coatelor , imediat ma atentioneaza ca haina respectiva nu e in regula si contine sintetic .

 6. Rosana says:

  Cine si/sau ce ne impiedica sa folosim pe scara larga aceasta resursa? De ce in acest caz nu functioneaza legile pietei libere? Inteleg ca multi nu cunosc beneficiile acestei plante, dar cei care le cunosc de ce nu pot utiliza liber aceasta informatie pentru a oferi produse mai bune si a obtine astfel avantaje concurentiale? De ce depinde totul de ce decide un guvern sau altul? Este cumva cultura canepii sau prelucrarea ei interzisa prin lege? Sunt aspecte care mi-ar fi placut sa fie mentionate in articol. Sper intr-un articol viitor mai lamuritor. Va multumesc.

 7. Kovacs Ferenc says:

  Canepa folosita on industria textila, farmaceutica, alimenyara, hartie, mobila, comstructii

 8. spuma says:

  INTERESANT ARTICOL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =