Cu siguranţă aveau un nume!

Banner Film Experience

Dar nimeni nu-l va şti niciodată!

Dus de valurile reci, un corp de fetiţă.

Alături de ea plutesc alte corpuri, bărbaţi, femei, copii!

Marea asta plină de cadavre necunoscute, mare care ascunde în adâncuri alte şi alte vieţi curmate în drum spre libertate.

Cea mai mare tragedie a Mediteranei, 900 de refugiaţi care nu au reuşit să mai ajungă la ţărm.

1700 de suflete doar în 4 luni.

Vin din toate ţările Africii, copleşită de război şi de foame:

Eritrea – dictatură militară, ţară în care nu s-au organizat alegeri de 20 de ani, tortura şi teroarea sunt stăpâne iar “libertate” e un cuvânt periculos;

Somalia – un teritoriu epuizat de un război care durează de două decenii;

Gabon – regim autoritar şi foame;

Siria – o ţară pe cale de dispariţie, bombardată din toate părţile, cu trupe Isis şi Al Qaeda, cu grupuri de militari de toate soiurile şi civili prinşi între focurile tuturor; taberele de refugiaţi nu au mai reuşit să primească ajutoare ONU de la începutul lunii aprilie, oamenii mor de foame şi de sete;

Nigeria – lupte între Boko – Haram şi trupele locale, creştinii sunt ucişi fără milă sau se aşteaptă să fie ucişi în orice moment;

Atentate, războaie, trupe Isis, bombe – capcană, secetă, arme, 50 gr de orez pe zi, oamenii fug de peste tot nu doar pentru o viaţă mai bună, ci pentru viaţă.

Bărbaţi, femei, copii fugăriţi din toate părţile, traversează deşertul cu un sac de boarfe în spate, sunt deseori prinşi, bătuţi, anchetaţi, torturaţi, li se cer bani pe care nu-i au şi suportă umilinţe incredibile.

Ştiu că-ntr-o zi se va sfârşi totul, că vor muri pe drum sau vor reuşi să traverseze acea mare blestemată care-i separă de Europa.

Unii reuşesc, ajung în Italia, Grecia sau Spania; înghesuiţi în bărci pneumatice călătoresc zile-n şir cu gândul că va fi ultimul chin al vieţii.

 Mulţi mor pe drum, bărcile se răstoarnă, e de ajuns un val mai înalt să dea totul peste cap.

Bărbaţi, femei, copii, extenuaţi de foame, de frig, de teamă, în luptă cu apa rece, în luptă cu moartea care-i urmăreşte de când s-au născut.

Lampedusa insulă a Italiei, Sicilia, Agrigento. Nu mai au loc să-ngroape morţii mării!

Fără de nume, înghiţiţi de valuri în faţa libertăţii, fără a reuşi să o respire!

Articol scris de Liliana Angheluța / Sursa foto www.monicafrasoni.it


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Goleanu Anisoara says:

    O tragedie care atrage atentia lumii asupra altei tragedii:disperarea oamenilor produsa de foame, de neajunsuri,de neputinta de a a-si ajuta familia sa traiasca normal. Oamenii se arunca in valtoarea vietii fara sa tina cont de primjdiile care ii pandesc la tot pasul.Pamantul ne poate hrani pe toti dar discrepantele dintre bogati si saraci,nasc astfel de tragedii.Oare se va schimba ceva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =