Dallas Buyers Club – Oscarul pentru cele mai bune interpretări masculine

Banner Film Experience

dallas buyers clubTot la categoria filme motivaționale  se înscrie și Dallas Buyers Club.

Un cowboy american care trăiește ca un desfrânat – alcool, sex la întâmplare, droguri. Ron Woodroof, personajul central este jucat de Matthew McConaughey. Un rol foarte interesant, pe care-l îmbracă perfect. Și apropo de îmbrăcat: Matthew a slăbit intenționat mai mult de 18 kilograme, pentru a credibiliza la maximum personajul.

Ron primește doi pumni în cap de la un polițist pe care-l stârnește intenționat, este arestat și eliberat, apoi pleacă acasă și leșină. Ajunge la spital și medicii îl informează că are SIDA și 30 de zile de trăit! Woodroof rămâne consternat, nu neapărat de teribila veste, cât de faptul că asta contrazice clișeele curente, dar mai ales propriile lui așteptări, conform cărora numai homosexualii dobândesc HIV. Ca o paranteză, trebuie menționat că Hollywoodul a pus în circulație cu destulă intensitate binomul ’’homosexualitate – SIDA’’, în urmă cu câteva decenii. Am constatat că tema este reluată, de data asta operându-se cu ea ironic. Prejudecățile sunt tot acolo, mai înrădăcinate ca oricând. Prietenii de pahar și de jocuri de noroc îl marginalizează fără nici o tresărire, suspectându-l că este ’’poponar’’!

Evident, cowboy-ul nostru folosește termenul limită pentru a continua să facă ce știe el mai bine: sex în trei sau mai mulți, droguri, alcool, etc. Când realizează că nu e de glumă, merge la spital pentru a afla că poate fi cobai într-un experiment cu un nou medicament – AZT, agresiv promovat de compania farmaceutică producătoare. Constată mai apoi că este genul de medicație care pune sistemul imunitar la pământ și găsește o alternativă convenabilă pentru prelungirea speranței de viață a bolnavilor incurabili.

Se asociază, cu un homosexual travestit – jucat de Jared Leto – odinioară tot ce putea fi mai rău în concepția lui – și începe să importe medicamente de suport. Inventează și un fel de club al bolnavilor incurabili ce primeau tratamentele importate de el, contra unei sume lunare, sub formă de abonament. Mii de oameni părăsesc sistemul de stat și fac cozi la ’’cabinetul’’ improvizat, pentru a cumpăra tratamentele salvatoare. Reușește să înfurie în acest fel și sistemul de sănătate, fiscul american și FDA-ul.

Mesajul filmului este unul moralizator și motivațional. Boala este genul de eveniment care reușește să te conștientizeze cu privire la propria ta condiție. Abia când ești declarat bolnav incurabil, îți dorești mai mult ca oricând să trăiești și faci din asta scopul zilelor tale numărate!

Matthew McConaughey face un rol senzațional pentru care ia un meritat Oscar, la categoria ’’cel mai bun actor într-un rol principal’’, în timp ce Jared Leto, cel care l-a interpretat pe travestitul homosexual, a luat Oscarul pentru ”cea mai bună interpretare secundară masculină’‘.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. nastase gabriela says:

  trebuie vazut

 2. Rodica Granpier says:

  Actorul Jared Leto, care a primit, anul acesta, premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare secundară masculină, cea a unui transsexual seropozitiv în lungmetrajul „Dallas Buyers Club”, a declarat că nu a văzut încă acest film, deoarece a jucat „un rol foarte intens”.

 3. Goleanu Anisoara says:

  Filmul prezinta o realitate trista a vremurilor noastre: multi oameni infectati cu HIV,o boala necrutatoare, fara leac. Oricat de inconstient esti in viata reala, SIDA atarna ca o sabie deasupra capului si atunci incerci orice tratament ,fie si experimental,numai sa gasesti o solutie.Eroul nostru nu cauta numai pentru sine o solutie, merge mai departe si, adunand in jurul lui oameni cu aceeasi boala, se dezic de tratamentele obisnuite si cauta ceva ce le poate fi de folos.El ia atitudine fata de aceasta problema , care nu e numai a lui,sise implica in tot ceea ce face.Dintr-un om tarat,ajunge un om implicat intr-o lupta pentru vindecarea semenilor sai. Ceea ce e inaltator!

 4. Aghinitei Maria says:

  Nu stiu ce sa spun, o fi interpretat Jared Leto magistral rolul, dar un Oscar , este prea mult dupa parerea mea si as vrea sa nu se mai mediatizeze prin filme si mass-media aceste lucruri negative. Chiar daca mesajul este mobilizator nu cred ca voi vesea filmul. Am de vazut atatea scene reale in tara ca mi-e deajuns 🙁

 5. Agache Lucica says:

  Dallas Buyers Club a luat Oscarul pentru cele mai bune interpretari masculine si la categoria filme motivationale..Actorul Matthev McConaughey pentru rolul senzational pe care l-a facut in rolul principal, la categoria -cel mai bun actor in rol principal,iar Jared Leto interpretul travestitului homosexual a luat Oscarul pentru -cea mai buna interpretare secundara masculina.
  Mesajul filmului este unul moralizator si motivational.

 6. Tolea nicoleta says:

  interesant articol bvv

 7. Lamiita Durac says:

  Mereu am invidiat acei actori/ actrite care reusesc sa slabeasca atat de mult ptr un rol. Eu ma cam chinui cand vine vorba de slabit . Acum , de exemplu cam stagnez de ceva timp dar … am mai si comis cate un pacat din cand in cand 🙁 S-a ivit mereu cate o ispita . Voi alege ceva azi sa vizionez din recomandarile voastre , poate chiar acest film moralizator si motivational .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 16 =