Dar ţăranul unde e?

Banner Film Experience

Oameni care nu iubesc pământul, dar îl cumpără.

Oameni care nu au plantat în viaţa lor o roşie, care nu au mângâiat niciodată un pom, care nu s-au uimit niciodată văzând cât de repede cresc dovleceii, oameni care privesc agricultura ca pe o afacere şi atât.

Fără respect pentru răbdarea şi dragul pământului de a ne hrăni pe toţi.

Agricultura ca afacere, lanţuri de magazine care se aprovizionează din acelaşi loc în dauna altora, acelaşi tip de cartofi şi aceleaşi ciuperci pretutindeni.

Contează doar să fii competitiv! Să ai cel mai bun preţ într-o lume în care banul este stăpân absolut.

Italia va fi în curând gazda EXPO 2015.

Tema acestui an este tocmai Hrana!

Noastră cea de toate zilele.

Milano se pregăteşte de ceva timp pentru evenimentele care vor avea loc între 1 mai şi 31 octombrie: conferinţe, expoziţii de produse agricole din multe ţări ale lumii, dezbateri , discuţii asupra unei alimentaţii sănătoase, prezentări de noi sau vechi tehnici culinare.

Uriaşul pavilion de 110 hectare cuprinde restaurante, baruri, locuri de joacă pentru copii, curiozităţi, spaţii pentru odihna celor care au umblat prea mult de la un stand la altul! Sunt înşirate pe aleea principală, lungă de 1,5 km!

Se vând deja bilete, se organizează excursii, se fac pachete turistice: Milano şi casa lui Leonardo da Vinci plus Expo, Domul din Milano plus Expo etc.

O lume întreagă e pregătită, afacerea va fi un succes.

În acelaşi timp, mulţi protestează. Inclusiv fundaţia Slow Food!

Întemeietorul fundaţiei, Carlo Petrini,  un om cu o inimă de lumină, organizase evenimentul Terra Madre, o uriaşă întâlnire internaţională între ţăranii, crescătorii de animale şi pescarii din întreaga lume. Oameni simpli, fericiţi să se-ntâlnească, să-nveţe unii de la alţii, să comunice între ei chiar prin gesturi!  Nenumăraţi şefi de stat, miniştri, conducători ai  acestei lumi au participat şi aflat că pământul trebuie tratat cu blândeţe pentru că aparţine tuturor.

Şi celor care vor veni.

Manifestarea a fost un succes istoric, în centrul acestei lumi era ţăranul! Carlo Petrini a militat mereu pentru valorizarea agriculturii adevărate, agricultura bătăturilor de pe mâini, a celor care se trezesc odată cu soarele, a celor care produc dintotdeauna, puţin şi bun.

Acum, la EXPO, nici urmă de ţăran!

Se va discuta despre orice, dar el, amărâtul, necăjitul, cel cu sapa-n mână, nu va fi prezent nici măcar pentru a-şi vinde niţel din brânzeturi. Va fi exclus, aproape ca întotdeauna!

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

  1. Dumitrescu Claudia says:

    Dam la o parte viitorul nostru si al copiilor!Un viitor care ar putea fii sanatos !

  2. Goleanu Anisoara says:

    La noi in piete gasesti tarani? Nu, taranul munceste din greu si isi vinde productia pe nimic unor precupeti de meserie.Acestia ne vand noua produsele, cu mult mai scumpe,ca sa castigeei bani nemunciti. Cine le da autorizatii de vanzare ?

  3. Doina Bontas says:

    Un adevar dureros !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × one =