Eveniment în turism – decernarea Mărului de Aur orașului Târgu-Jiu

Banner Film Experience

Eveniment in turism - decernarea Marului de aur orasului Targu JiuTârgu Jiu, capitala judeţului Gorj, primește pe 14 octombrie 2014 trofeul The Golden Apple – La Pomme d’Or – din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism –FIJET.

Distincţia recompensează anual,  una sau mai multe destinaţii ori personalităţi din această industrie, pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea turismului.

Târgu Jiu e atestată documentar din 1406, dar celebritatea localităţii a fost dată în timpurile moderne de Complexul Monumentul Eroilor, creat de Constantin Brâncuşi. Artistul este considerat a fi cel mai important sculptor al secolului 20 şi unul dintre cei mai valoroşi ai tuturor timpurilor. 

La Târgu Jiu, Brâncuşi a creat singurul său ansamblu sculptural în aer liber, unic în România, dar şi în lume. Construit între 1937-1938, acesta reuneşte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără de sfârşit.

Brâncuşi  se trage dintr-o familie de ţărani din Hobiţa. În 1904 a plecat la Paris. În 1937, la solicitarea Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj, realizează un amplu proiect în memoria celor care au murit în luptele de la Tg. Jiu, din Primul război mondial. 

Astfel s-a născut “Coloana infinitului”, cu o înălţime de 29 de metri, fiind alcătuită din module sub formă de clepsidră din bronz.

Aflat la Târgu Jiu pentru a decerna trofeul, preşedintele Comisiei speciale FIJET pentru acordarea trofeului „Mărul de Aur”, Plamen Starev, a declarat în exclusivitate: „Noi avem un comitet pentru acordarea trofeului Mărul de aur , iar comitetul a primit un dosar cu numeroase propuneri din 5 ţări. Eu cred că orașul Târgu-Jiu, cu tot patrimoniul său cultural şi spiritual, merită această distincţie. Sunt convins, după cum am discutat în aceste zile, că autorităţile locale vor continua să se implice la fel de serios în creşterea acestei destinaţii turistice excepţionale”.

„Monumentul creat de Brâncuşi, un magnet pentru turişti, e un spaţiu magic al spiritualităţii. Celor Aquiahoracare vor veni să-l vadă, le lansez invitaţia de a explora şi alte atracţii turistice din judeţ: Casa lui Brâncuşi de la Hobiţa, recent restaurată, mănăstirile Tismana, Polovragi şi Lainici, peşterile Polovragi şi Peştera Muierilor, peste 25 de programe dedicate calatoriilor în natură şi de aventură. Oferta noastră e generoasa şi provocatoare, a subliniat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

La rândul său, primarul Florin Cârciumaru a declarat: “Ne-am dorit acest trofeu şi iată că visul nostru s-a împlinit. Primăria cu experţii săi vor continua să dezvolte infrastructura turistică şi culturală, dar şi pe cea economică. Important este să lăsăm generaţiilor viitoare repere valoroase care să înobileze aici, la Târgu Jiu, ansamblul monumental creat de Brâncuşi”.

————————————-

Sursa: Comunicat de Presa Clubul Presei de Turism – FIJET ROMANIA


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    De fapt, Brancusi a primit distinctia! Lui i se datoreaza sculpturile de exceptie care innobileaza orasul Tg.Jiu.

  2. Lamiita Durac says:

    Am locuit cativa ani buni in Tg Jiu , am avut placerea de foarte multe ori ,sa mi fac promenada in locurile unde sunt amplasate .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 4 =