Metoda Montessori: analfabetul de mâine e cel care nu a învățat cum să învețe

Banner Film Experience

metoda-montessoriAceastă remarcabilă zicere îi aparține lui Alvin Toffler, celebrul scriitor și futurolog american și autor al nu mai puțin celebrului roman ”Șocul viitorului”,  ale cărui previziuni s-au adeverit într-un mod magistral.

În mod similar credea și Maria Montessori,  cea care a inventat un ansamblu de metode educaționale în care accentul este pus nu pe învățare, ci pe găsirea unor soluții specifice la probleme specifice, astfel încât omul să fie capabil și doritor să învețe încontinuu pentru a se integra satisfăcător în lumea de mâine.

Care sunt principiile de învățare ale metodei Montessori

Părintele care optează pentru un sistem de educare în stil Montessori pornește de la ideea că un copil este o ființa divină care știe prea bine încă de la naștere ce vrea de la viață, de aceea este lăsat în întregime să aleagă ce vrea să studieze.

Pentru ca un copil să fie învățat să învețe permanent, acest sistem educațional folosește metode neconvenționale pentru dobândirea informațiilor din orice domeniu, fără să existe competiție între copii, teste de evaluare și calificative ori note. Copiii sunt învățați să citească încă de la grădiniță.

De exemplu, literele sunt din jetoane detașabile care folosesc scrisul de mână și sunt făcute în relief pentru ca nu doar văzul, ci și pipăitul să contribuie la învățarea alfabetului.

Jucăriile educative sunt importante în acest stil de învățare, în mod special cele care îl ajută să înțeleagă concepte abstracte, dar și însușirile practice ale lucrurilor. Astfel fiecare nou pas în cunoaștere vine din contactul cu lumea înconjurătoare.

Metoda Montessori susține toate activitățile desfășurate în afara casei ca fiind tot atâtea oportunități de cunoaștere și învățare, fără să propună neapărat participarea copilului la activitățile administrative pe care le efectuează părinții.

Respectul pentru ecologie și pentru natură este esențial în această metodă educațională, contactul direct cu lumea fiind încurajat, în timp ce accesul la dispozitive electronice – fie ele telefoane, jocuri, gadgeturi – este limitat și se află la latitudinea părinților.

Articol scris de Ioana Odobeșteanu

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. elena leonte says:

    Un articol util, asa ar trebui sa se intample. Copilul este cel mai de pret lucru de pe Pamant.

  2. Tudor says:

    Mesajul lui Alvin Toffler este valabil si pentru educatia digitala. Daca tot ii lasam sa aleaga ce sa invete, hai sa le permitem si acces la tehnologie (nu la bone digitale). Eu am ajuns la concluzia ca cele mai multe temeri ale parintilor se datoreaza … analfabetismului lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − seven =