Pot morcovii să prevină cancerul de cap și de gât?

Banner Film Experience

Noi oamenii suntem o specie curioasă!

Descoperirile senzaționale și soluțiile rapide pentru problemele de sănătate sunt de-a dreptul irezistibile.

Am o cunoștință care a făcut două pozne memorabile, de care râdem mereu când ne aducem aminte.

Prima a fost furia tărâțelor de ovăz. Punea tărâțe în orice: lapte, suc, supă, apă, ceai! Ba mai presăra câte o linguriță și pe friptură, ca să aibă un ’’tranzit bun’’, spunea ea. Ajunsese la un rezultat care-i băgase în sperieți pe toți ai casei.  Dacă-i venea să meargă la toaletă într-un anume moment, te scotea din baie chiar dacă erai tapetat cu spumă din cap până-n picioare.

A doua poznă, care a depășit cadrul familiei și al prietenilor apropiați, are legătură cu…morcovul. Întrucât a citit un studiu care acredita faptul că această legumă poate preveni cancerul, mai ales pe cel de cap și gât, cunoștința mea a cumpărat imediat un blender.  Ei bine, renunțase complet la apă. Bea numai suc de morcovi, convinsă fiind că-și face cel mai mare bine! S-a oprit numai după ce, în plină iarnă, pielea ei devenise suspect de gălbuie! Crezând ca are hepatită, a fost la medic. Acesta i-a explicat că beta-carotenul ingerat în cantitate prea mare se depozitează în piele, membrane și ficat, dându-le culoarea galben-portocalie.

Aceste două experiențe au făcut-o să revină cu picioarele pe pământ și să-și dea seama că orice exagerare trebuie evitată!

’’Cumpătarea și moderația este cheia – spune Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice. E adevărat, trăim într-o societate a urgenței dominată de o mentalitate care vrea să accelereze totul. Oamenii vor totul repede și vor acum! Ne vine greu să acceptăm că o bună sănătate se obține prin obiceiuri bune, pe termen lung, așa că orice ciudățenie citită pe Facebook este investită imediat și necondiționat cu încredere și devine o cale de urmat.

Multă lume mă abordează cerându-mi părerea despre diete dintre cele mai fanteziste. Le recomand tuturor prudență și o bună informare, neapărat obținută de la specialist, pentru a evita rezolvarea unei probleme prin apariția alteia’’, spune interlocutoarea noastră.

Din fericire organismul uman este capabil să tolereze excesele chiar și vreme îndelungată. Vine însă un moment când totul este prea mult și întreaga starea noastră de bine poate fi debalansată mult timp.

Sănătatea de durată este un ideal care nu e imposibil de obținut.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. FETIC BIANCA says:

    Morcovii au vitamine foarte multe si sunt foarte buni pt vedere

  2. (puiu)barbalata mirela says:

    “Mananca, mama, mult morcov pentru ca este foarte bun pentru sanatate, dar mai ales pentru ochi”…am cita-o pe mama. De la ea stiu cat de bun si sanatos este morcovul.

  3. Crisan says:

    Morcovii au vitamine foarte multe si chiar previn unele boli !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 5 =