Prietenul cel mic

Banner Film Experience

IMG_2930 (FILEminimizer)aCine spune că jucăriile sunt doar pentru copii?

Sincer, nu vă vine câteodată, într-un magazin de jucării, să le atingeţi, să le porniţi, să apăsaţi pe butoanele cântătoare, să vă scufundaţi mâna în blăniţa vreunui animal din pluş?

Mulţi mai păstrează încă tovarăşii din copilărie! Obiecte de preţ, necuvântătoare, pline de iubirea pe care tot noi o revărsam asupra lor!

Pentru un copil, jucăriile sunt o legătură între lumea sa şi cea a adulţilor. Cuburile colorate îl ajută să-nţeleagă distanţele, formele şi echilibrul; dacă se joacă de-a doctorul, va empatiza cu “bolnavul”, iar maşinuţele îl vor ajuta la orientare, va căpăta precizie şi va interpreta corect spaţiul de parcurs.

Fiecare joc are un scop, fiecare jucărie e un prieten.

Copiii se simt încrezători dacă au alături căţeluşul dezlânat: de multe ori au adormit împreună, îmbrăţişaţi, de multe ori numai lui i-a povestit tot!

O jucărie de pluş îi linişteşte, se simt la adăpost în orice împrejurare.

Chiar dacă ies la plimbare, nu o vor uita acasă.

Pentru că se crează un univers unic, cei doi devin prieteni inseparabili şi lumea adultă e mai uşor de înfruntat astfel.

Se protejează reciproc: copilul îşi hrăneşte sau culcă jucăria, ea îi stă alături mereu.

Şi asta nu se poate face cu un joc video! Câteva butoane şi un ecran, da pot face un copil să se simtă învingător; probabil împuşcă iepuri sau reuşeşte să distrugă monştri teribili. Majoritatea jocurilor de acest tip distrug, nu construiesc.

Ziduri, duşmani, piraţi, iau foc, explodează, cad de la înălţime sau se învăluie în ceţuri care dispar, treptat. Dar pasul următor, odată câştigat un nivel, va arăta că lumea este rea, că duşmanii sunt mai mulţi şi zidurile mai înalte şi pline de capcane.

Copilul se va simţi în permanenţă atacat şi va avea impulsul de a ataca la rândul său!Aquiahora

Iar lumea, lumea în care de abia a deschis ochii, nu vrea asta.

Un ursuleţ îl va face să-nţeleagă că, de fapt, e multă tandreţe de dăruit şi de primit!

Pentru că o fi din pluş, dar are suflet!

 

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

8 Responses

 1. ghelbere elena says:

  De cum scap la calculator si descopera jocurile electronice copiii devin dependenti.

 2. (puiu)barbalata mirela says:

  Asa este. Eu nu am copii dar umi place uneori sa ma uit la raionul de jucarii. Sunt mici jucarii care imi plac la nebunie si ma fac sa rad. Atunci iese la suprafata copilul din mine.

 3. Foarte mult adevar ,in ceea ce spuneti ! Imi plac si mie jucariile de plus dar va dati seama ca baiatul meu care are 23 ani ,are o gasca de plus pe care o cara de mic oriunde mergeam ? :))) O am inca si nu ma lasa s-o dau niciunui copil :)))

 4. Goleanu Anisoara says:

  Nevoia de a comunica,aduce in viata copilului un “prieten mic”, un prieten care ii va fi aproape chiar si la varsta matura.

 5. suzana suzy says:

  Incepand din primii ani de viata, copiii invata notiuni precum culorile, formele si texturile cu ajutorul obiectelor cu care se joaca.

 6. Tolea nicoleta says:

  foarte frumoase jucariile

 7. Tolea nicoleta says:

  Majoritatea jocurilor de acest tip sunt educative

 8. suzana suzy says:

  Lumea poate fi salvată prin artă. Artistul face, în fond, jucării pentru oamenii mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 1 =