Sparanghelul – alimentul regilor – recomandat îndeosebi pacienților cu gută și diabet

Banner Film Experience

sparanghelul

Am primit de la utilizatorii comunității AQUI AHORA întrebări despre legumele recomandate celor care suferă de gută și diabet, două afecțiuni care pun serioase probleme în întocmirea meniului acestor pacienți.

În acest spirit, articolul de astăzi este dedicat sparanghelului, o legumă despre care se poate scrie o listă atât de lungă de beneficii, încât ar avea dimensiunile unui mic roman. O să selectăm pentru tine doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știi, pentru a înţelege de ce n-ar trebui să lipsească din meniul tău și al familiei tale, și pentru care ar trebuie să găsești mai multe prilejuri de a o pune pe farfurie.

Nutriționista Elena Popa începe lista beneficiilor, menționând câteva dintre trăsăturile extrem de importante ale sparanghelului. Absolut toată lumea, dar în mod special pacienții cu gută ar trebui să recurgă la această legumă ușor de utilizat, întrucât, datorită naturii sale alcaline, curăță țesuturile și mușchii de reziduuri. De asemenea, ușurează simptomele sâcâitoare și neplăcute ale reumatismului și artritei, grație calităților sale antiinflamatoare.

Pe piață vei găsi sparanghel verde, alb și mov-roșu, însă nu este o legumă foarte cumpărată întrucât mulți nu știu cum să-l gătească, dar mai ales pentru că nu-i cunosc proprietățile. Pentru gastronomia altor popoare – cum ar fi chinezii, francezii, italienii – este una dintre cele mai iubite legume, care completează cu succes orice fel de mâncare principal sau constituie un fel de mâncare, în sine.

Sparanghelul conține fibre și fier, zinc și calciu, precum și vitaminele K, C, A, dar mai ales o combinație ideală de calciu și magneziu, completeaza Elena Popa profilul acestei legume cu calități de super-aliment. Are glutation, o proteină care previne cancerul și susține succesul chimioterapiei la pacientul aflat sub tratament – și care aduce beneficii și în cataractă sau alte probleme ale ochilor. De asemenea este un excelent diuretic. Chinezoaicele prețuiesc din plin această calitate a sparanghelului întrucât elimină retenția de apă manifestată în sindromul premenstrual, calmează crampele menstruale, dar stimulează și lactația femeilor care alăptează.

Pentru că este un execelent furnizor de fibre, sparanghelul previne constipația și îmbunătățește digestia, protejând ficatul de acumularea de toxine.

Nutriționistul AQUI AHORA, Elena Popa, spune că beneficiile sparanghelului nu se opresc nici pe departe aici: Sunt multe de spus dar n-aș vrea să trec peste două indicații foarte importante. Mă refer acum la pacienții diabetici, pentru care sparanghelul trebuie să fie nelipsit datorită profilului de minerale care controlează, cu succes, creșterea glicemiei. Este excelent şi pentru cei care trebuie să fie atenți la sănătatea cardiacă. Folatul din sparanghel menține controlul homocisteinei, doar o singură porție din această legumă conținând 70% din doza zilnică a acestui aminoacid ce previne atacul de cord! În ambele afecțiuni contează enorm și puterea detoxifiantă a sparanghelului, al cărui consum frecvent scade colesterolul rău din sânge.

Singurii care ar trebui să evite sparanghelul sunt cei care suferă de probleme ale rinichilor.

Vom reveni cu articole viitoare cu modalități simple și rapide de preparare a sparanghelului, în așa fel încât să i se păstreze toate calitățile sale excepționale.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Are foarte multe proprietati, este bun pentru inima, scade colesterolul, dar nu cunosc leguma si nu am mancat.

 2. cate proprietati are!! nu stiam

 3. spuma says:

  am sa-l incerc .

 4. Goleanu Anisoara says:

  Sparanghelul este o leguma mai scumpa deoarece cultivarea lui este mai complicata, nu produce din primul an si cultivatorii prefera legume mai avantajoase financiar. Cine totusi, are curajul sa cultive sparanghel,isi vor recupera cheltuielile cu siguranta.Sparanghelul este un aliment sanatos,folosit la preparatele cele mai sofisticate.

 5. Aghinitei Maria says:

  Am citit cu interes articolul, mai ales ca am diabet si nu stiam beneficiile sparanghelui si nu l-am introdus in alimentatie( si datorita pretului) ,dar acum, cand am aflat proprietatile miraculoase ale “produsului minune”, negresit il voi introduce in dieta mea. Multumesc pt.aceasta atat de utila informatie pt. sanatatea mea !

 6. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  nu am mancat pana acum nimic cu sparanghel, dar cu siguranta voi cumpara cand ajung in piata si am sa il incerc.

 7. costel popa says:

  Va rog sa-mi comunicati daca se poate folosi si ca ceai infuzat .Deasemeni cum se prep[ara si dacll gasim si la plafar si daca e de calitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + two =