Ştim că mierea este un aliment complet, o sursă importantă de energie şi sănătate, de minerale şi vitamine care întăresc imunitatea şi ne ajută să înfruntăm oboseala şi bolile.
Deseori, în momente de slăbiciune fizică sau epuizare nervoasă, primim sfatul:
- Ia şi tu nişte miere, face bine!
Hotărârea noastră de a o consuma se izbeşte însă imediat de faptul că sunt multe sortimente şi nu ştim care dintre ele e cea mai bună sau, mai bine zis, nu ştim dacă aceste sortimente au valori terapeutice şi nutriţionale diferite.
Şi da, au, de aceea e bine să cunoaştem calităţile lor, pentru a folosi exact acel tip de miere care ne-ar fi de ajutor.
Tipuri de miere și proprietăți terapeutice
Mierea de tei – de culoare portocalie spre roşcat, are un gust mai puternic şi este indicată în combaterea insomniilor, a stărilor de anxietate, reuşeşte să calmeze şi să aducă relaxare. E folosită şi pentru problemele aparatului respirator, pentru calmarea tusei şi eliminarea secreţiilor.
Mierea polifloră – deoarece este rezultatul a multor flori diferite, are o rază de acţiune mai largă, fiind calmantă, antiseptică şi laxativă, întăreşte imunitatea şi pregăteşte organismul în lupta cu radicalii liberi. Este tipul de miere indicat pentru consumul zilnic, pentru micul dejun sau pentru acele momente când simţim nevoia de ceva dulce.
Mierea de salcâm – este cea mai deschisă la culoare, aproape incoloră, cristalizează greu, după mai mult timp, de aceea o vom găsi în stare fluidă. Se asimilează rapid de către organism şi este indicată în stările de convalescenţă sau de epuizare fizică. Folosită pentru întărirea sistemului imunitar, combate tusea, stările nervoase şi este ideală pentru copiii care au probleme de creştere sau manifestă lipsa poftei de mâncare.
Mierea de floarea soarelui – are gust plăcut şi culoare gălbuie. O vom găsi cristalizată, datorită conţinutului ridicat de glucoză. Indicată pentru întărirea memoriei, pentru combaterea oboselii şi, având în vederea prezenţa vitaminei PP, este indicată şi persoanelor care suferă de probleme cardiace sau circulatorii.
Mierea de rapiţă – cristalizează rapid, are un parfum uşor neplăcut, dar este extrem de utilă în protejarea ficatului, a pancreasului, combate boli ale aparatului respirator şi stimulează activitatea rinichilor.
Este greşită concepţia conform căreia o miere naturală nu poate fi cristalizată. Dimpotrivă, doar cea de salcâm, albicioasă, rămâne mai mult timp fluidă. De aceea, nu vă opriţi în faţa rafturilor fără să luaţi acel borcan cu miere pentru care aţi ajuns acolo, e suficient apoi să-l încălziţi lejer într-un recipient cu apă călduţă pentru a purta mierea spre fluiditatea dorită.
Şi un ultim sfat, nu îndulciţi ceaiul fierbinte cu miere, temperaturile înalte îi distrug calităţile terapeutice, aşteptaţi să se răcorească un pic, apoi adăugaţi linguriţa de miere.
Articol scris de Iuliana Zamfir