Teoria întregului – un film despre cel mai inteligent om de pe Pământ – vezi trailer

Banner Film Experience

’’The theory of everything’’ este o bucurie de film: inteligent, emoționant, original și echilibrat.

Filmul este bazat pe volumul autobiografic ’’Călătorind spre infinit: Viața mea cu Stephen’’, scris chiar de soția celebrului om de știință Stephen Hawking, considerat cea mai revoluționară minte de la Einstein încoace.

Povestea debutează cu Stephen student la Cambridge, în anii 60. Se îndrăgostește de o colegă Jane Wilde, studentă la Arte. Profunzimea relației dintre cei doi depășește orice imaginație și va conduce la un mariaj împlinit, care teoretic vorbind,  ar fi trebuit să fie imposibil!

Cu o minte complet diferită de a celorlalți, Stephen începe să-și uimească profesorii prin teoriile sale asupra relativității, termodinamicii, mecanicii cuantice, etc. Studiază astronomia și cosmologia și încearcă să creeze un cadru care să facă posibil ’’mariajul dintre spațiu și timp’’ – așa cum îi plăcea să spună.

Numai că destinul personal avea să-i pregătească o lovitură de proporții. Este diagnosticat, la doar 21 de ani cu o boală despre care medicii se exprimă crud: avea să moară în 2 ani!

Starea de sănătate i se degradează continuu. Deja în scaun cu rotile este diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală, dar neînfricata lui iubită se hotărăște să rămână alături de el pentru a lupta împreună cu boala. Cei doi se căsătoresc și reușesc să aibă împreună 3 copii – în condițiile în care boala îl invalidează – fizic, nu și mental! – de la o zi la alta.

Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, corpul lui Stephen devastat de boală dezvoltă o pneumonie care i-ar fi putut fi fatală dacă nu ar fi făcut, sub imperiul urgenței, o traheotomie, ce-l va lăsa fără voce. Un coleg inventează un aparat prin intermediul căruia Hawkings, cu ajutorul unei voci sintetice, reușește să-și exprime ideile, marcate, de altfel, de cel mai subtil și fin simț al umorului.  

Îmi place că zugrăvirea acestei povești nu suferă de ipocrizie, fapt pe care-l salut din toată inima! Luciditatea personajelor dau și mai multă forță acestor destine absolut reale. Sunt recunoscătoare ideii călăuzitoare a filmului, conform căreia nu există granițe ale strădaniilor omenești, și atâta timp cât există viață, există speranță!

Pe tânăra actriță Felicity Jones o știu și din alte apariții, dintre care notez cu 10 interpretarea din filmul ’’Pasiune inocentă’’. Sensibilitate, farmec, melancolie, putere, sunt doar câteva trăsături pe care Felicity le interpretează într-o notă personală greu de uitat, în care feminitatea delicată este punctul ei forte.

Pe actorul britanic Eddie Redmayne, care a interpretat personajul lui Stephen Hawkings, îl știu din ’’Mizerabilii’’ și ’’Tess d’Uberville’’. În ’’The theory of everything’’ face un rol excepțional, reușind să confere personajului o prezență puternică, reală, inspirațională.

Din fericire medicii s-au înșelat! Stephen Hawking trăiește și astăzi și a avut o viață suficient de lungă încât să fi avut timp să-și expună șocantele și bulversantele teorii: apocalipsa se va produce iar omenirea nu are alte șanse în afara colonizării altor planete; călătoria în timp este posibilă; există extratereștri, iar impactul cu ei ar putea fi catastrofal pentru planetă…

Dacă la toate acestea mai adăugăm și convingerea fizicianului conform căreia Dumnezeu nu există, iar universul s-a autocreat, atunci înțelegem de ce și-a pus în cap Biserica creștină și de ce a fost considerat nebun.

Tot melanjul acestor elemente, dar mai ales ideea de a face un film despre omul considerat drept cel mai inteligent de pe Pământ, fac ca această peliculă să merite din plin atenția cinefililor.

Filmul ’’The Theory of Everything’’ a fost desemnat ca fiind ’’Cel mai bun film britanic’’ de către Academia britanică de Film – BAFTA – în februarie 2015.

Vezi aici trailerul filmului.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

 1. Emtraz says:

  E putin cam tras de par titlul “cel mai inteligent om de pe pamant”.
  Adevarul este ca e unul dintre cei mari savanti ai contemporanitatii, un geniu in domeniul sau, DAR nu poti afirma ca este cel mai inteligent de pa pamant.

 2. Doina Bontas says:

  Abia astept sa-l vad!

 3. Goleanu Anisoara says:

  Un om care spune lucrurilor pe nume nu este apreciat in societate. El spune ce gandeste si ,poate, cea ce gandeste el, intra in conflict cu ideile celor din jur, cu autoritatile, cu biserica. Savantul are insa prieteni, o sotie iubitoare si o minte sclipitoare,care il ajuta sa isi duca viata si ideile mai departe.Un film despre indrazneala de a spune ceea ce gandesti,contrar preceptelor stricte ale vremurilor in care traiesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − 4 =