Țuica și cu berea dau mereu puterea!

Banner Film Experience

Magazinul din sat se deschide pe la 7 şi se umple imediat de ăia care vin “ să se dreagă”!

Rafturile-s goale, nişte cutii cu sare, biscuiţi, câteva napolitane ieftine, pateuri care se coc în legea lor, pâine uscată, bâzâită de vreo două muşte îndrăzneţe.

Nimeni nu cumpără nimic.

Dar mai e o săliţă, acel “dincolo” plin de hăhăială amestecată cu fum de ţigară.

De dimineaţă-i plin, cei mai boieri vin să-şi bea cafeaua, ajung aici târşâind din şlapi, n-au chef să-şi facă la ibric, nu-şi mai bat capul şi cu asta.

Alţii-şi beau deja a doua ţuică sau al doilea păhărel cu votcă.

Cui pe cui se scoate.

  • Mă, dă şi tu o bere!

Cică nu-i bine s-amesteci băuturile, dar e devreme şi merge şi-o bere că se-anunţă cald şi azi.

Poate nu va fi cald, poate va ploua… nu contează, “o ţuică şi-o bere dau mereu putere!”

  • Ce faci, mă, azi? Mergi la oraş? Cauţi de lucru?
  • Un’să caut, mă, de lucru, pe vremea asta? Da’ce, ori sunt prost să mă-nvârt degeaba pe drum? Ia mai bine zi-i lu’ tanti să ne facă o cafea!

Uite-aşa se zbat voinicii, amărâţi şi deprimaţi nevoie mare.

Nimic nu merge, de muncă nu-i, porumbu-l prăşeşti degeaba că n-ai ce face cu el, singurul lucru care merge şi încă din plin e ţuica.

O bună prietenă de-a mea, femeie care munceşte din greu de-o viaţă şi care de 10 ani îşi mănâncă sufletul trudind prin străini, de-abia întoarsă din ţară, mi-a spus la telefon:

  • Auzi, fă, să mor când am văzut că le e lene să-şi facă şi cafeaua. De-abia ce deschid ochii şi se reped la barul din sat. N-ai treabă cu ei, se respectă, se cinstesc… şi noi nu mai putem de griji.

Cică n-au, că-s săraci şi amărâţi, da’ să-i vezi cum golesc sticlele de bere! Şi cum trec cu Coca–Cola sub braţ, parcă apă din fântână n-ar mai şti să bea.

  • Da’de unde au bani de băut?
  • De la noi, de la cine lucrează pe-afară! Că le trimitem să-i ajutăm şi ei, în loc să se pună pe treabă, zac aşa, ca porcii, de dimineaţă până seara, cu ţigara-n bot şi sticla-n mână. De aia nu merg lucrurile, o fi sărăcie, da’ nici omul nu se zbate!

Articol scris de Liliana Angheluță / sursa foto jokes-24.com


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Crisan says:

    Urat mod de asi petrece timpul !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + nine =