WC-ul din fundul curţii

Banner Film Experience

Să nu spuneţi că nu ştiţi ce-i aia!

Că-n România secolului XXI, în ţară europeană şi democratică pe deasupra, fie vremea cât de rea, se merge în fundul curţii!

Ce poate fi mai democratic decât asta!?!?

Singura ţară care n-a rezolvat încă problema canalizării şi a apei potabile.

Peste 10 milioane de români, adică mai bine de jumătate din populaţie, au în curte construcţia aceea strâmtă şi urât mirositoare, vopsită frumos sau şubredă, pe care-o vizitează de voie sau, mai bine zis, de nevoie, de câteva ori pe zi.

Peste 50% dintre români folosesc apă scoasă din fântâni, fără a se şti dacă apa este cu adevărat potabilă.

Jumătate din populaţia României se spală, deci, la balie, puţin şi prost, aruncă apa murdară la canalul din faţa casei sau Dumnezeu ştie cum fac.

Cine-a muncit în afara ţării şi-a mai făcut baie în casă şi fel de fel de instalaţii.

Cine nu, a rămas la balie şi budă-n curte.

O fi ruşinos ce spunem?

Da, este, pentru că suntem singura ţară europeană cu problema asta.

Ceauşescu avea plan de demolări, de construit socialismul grandios şi reţeaua de canalizare era de neimaginat la case sau la sate.

Ăştia noi, guvernele de după nu construiesc nimic, nici un plan măreţ nu stă în calea rezolvării unei probleme vitale legate de sănătatea şi igiena neamului.

Ştim, în ziua de azi e greu să şi mănânci, nu mai contează unde te duci după!

Dar e de neconceput.

În Italia până şi casele din vârf de munte, până şi cele mai izolate locuinţe au baie, apă curentă şi tot ce le trebuie.

Chiar şi pentru faptul că oamenii îşi permit să plătească lucrările.

Noi am rămas de poveste; şi ne chinuim, pe ploaie sau viscol, s-ajungem la cotineaţa aia din fundul curţii.

Specific românească!

Articol scris de Liliana Angheluță / sursa foto dcnews.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Si in satele unde este retea de apa curenta si canalizare ori nu sunt racordati ori sunt debransati din cauza ca nu au platit.

  2. Goleanu Anisoara says:

    Daca pana acum a functionat, mai merge si de acum-incolo! Lumea se modernizeaza,incet-incet vom renunta la toaletele din fundul curtii dar, nu-i nici-o rusine ca mai exista.Sunt alte lucruri de care ne-ar putea fi rusine, dar toaleta din fundul curtii e o mostenire de la inaintasi. Nu e rea dar ,inaintasii nostri nu prea acceptau sa -si faca nevoile in casa. Noi am acceptat ,fiindca asa e civilizat, este canalizare,se poate pastra curatenia, este igienic si bun pentru sanatate.Vor disparea,nici-o grija! Nu pentru ca ne-o cere lumea civilizata ci, fiindca traim intr-o lume din ce in ce mai civilizata si ne aliniem si noi regulile acesteia.

  3. (puiu) barbalata mirela says:

    Aceasta este realitatea. Din pacate. Sunt locuri unde nu exista canalizare iar acolo unde exista nu sunt bani. De unde sa scoata un taran cu o pensie de 500 lei bani pentru canalizare: 1500-2000 lei chiar mai mult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 5 =