Zic unii că nu ne pasă

Banner Film Experience

aquiahoraZic unii că emigranţii României şi-au pus palma-n fund şi-au plecat!

Asta sună aşa, ca şi cum nu ne-ar mai păsa, ca şi cum n-am mai vrea să ştim de nimic!

Ca şi cum ne-a pocnit pe toţi prin ţări străine o stare de bine şi mulţumire atât de mare, încât nu ne mai uităm înapoi!

Majoritatea celor plecaţi sunt foşti angajaţi ale celor peste 1.300 de fabrici închise în ultimii 20 de ani. Multe dintre ele aveau mai bine de 1.000 de muncitori, unele, combinate metalurgice, chimice, chiar şi peste 10.000.

Oraşe întregi au căzut şi decăzut.

Lume rămasă pe drumuri peste noapte, lume cu copii de crescut!

Zic unii că nu ne pasă, dar nu e zi să nu ne gândim întoarcerea acasă! Facem planuri şi aşteptăm. Dacă ne întoarcem ar trebui să venim în acelaşi oraşe – astăzi niște stafii.

Mai aşteptăm pentru că fiecare dintre noi are în ţară copii sau părinţi. Unii au copii mici, de ţinut la şcoală  –  învăţământul e departe de a fi gratuit –  alţii au copii mari – unii lucrează, dar alții nici nu reuşesc să mănânce cu 700 lei salariu –  alţii au părinţi nevoiaşi, pensionari fără de nici unele.

Întoarcerea noastră i-ar condamna pe toţi!

Cine i-ar mai scoate din impas? Din foame?!

Zic unii că nu ne-ar păsa, dar nu e zi să nu dorim binele României tocmai pentru că vrem să ne-ntoarcem.

De la distanţă şi prin comparaţie cu ce vedem prin ţările de împrumut, ştim şi ce anume nu merge bine. Ştim de ce se adânceşte râpa şi de ce, în fiecare an, găsim şi mai multă paragină.

Nu e dragoste.Aquiahora

Cei de sus nu ne iubesc, nu le pasă nici cât negru sub unghie de amărâtul ăsta de popor.. Iar noi între noi, nu ştim să ne fim alături.

Ne pasă, dragilor, mai mult decât credeţi!

Tocmai pentru că suntem la fel: românii din afara graniţelor şi cei rămaşi. Suntem cu toţii în aceeaşi găleată…

Plină cu amar.

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

9 Responses

 1. Aghinitei Maria says:

  Nu cred ca cineva poate macar gandi ca oamenilor (mai ales celor de la tara) nu le mai pasa de valorile traditionale si-si “pun palma-n fund) Situatia in Romanaia este astazi fara zori intrevazute si de aceea tinerii isi cauta implinirea visurilor prin stainatate, desi este greu, dar valorile noastre sunt de nestramutat si apreciate de straini, dar cu atat de mult de noi , mai ales in Maramures, traditiile sunt respectate cu sfintenie!
  !

 2. kamy kamytza says:

  Problema nu este ca lumea pleaca, avand in vedere ca aceasta tendinta exista de cativa ani buni. In tara noastra se vad cu ochiul liber efectele negative pe care le are emigrarea fortei de munca calificata, in special a medicilor si inginerilor, astfel ca a devenit o problema serioasa .

 3. kamy kamytza says:

  Romanii adevarati raman in Romania, la bine, la greu, la rau. Nu tradeaza pentru interese personale si lupta pentru poporul lor, incercand sa faca acasa ordine. Orice sistem are avantaje si dezavantaje.

 4. Aghinitei Maria says:

  Nu cred ca cineva poate macar gandi ca oamenilor (mai ales celor de la tara) nu le mai pasa de valorile traditionale si-si “pun palma-n fund) Situatia in Romanaia este astazi fara zori intrevazute si de aceea tinerii isi cauta implinirea visurilor prin stainatate, desi este greu, dar valorile noastre sunt de nestramutat si apreciate de straini, dar cu atat de mult de noi , mai ales in Maramures, traditiile sunt respectate cu sfintenie!
  !

 5. Goleanu Anisoara says:

  Adevarat ca ne pasa!Cum sa ne uitam parintii batrani si bolnavi, copiii care au nevoie de multe si n-ai de unde sa le dai, prietenii, vecinii- nu uitam dar, nevoia te impinge de la spate.Trebuie sa muncim si sa aducem bani in casa,sa avem din ce trai.In tara , unde sa mai muncesti? In fabricile din care au mai ramas rugina si crocanitul de ciori?

 6. Agache Lucica says:

  Situatia din tara noastra este greu de rezolvat.Ne miram de ce pleaca tinerii din tara,mii de persoane parassc familia draga si meleagurile natale nu ca nu le-ar pasa,dar se gandesc ca poate acolo printre straini vor reusi sa gaseasca de lucru pentru a lua bani mai multi,putand sa-si ajute familia si sa duca o viata poate mai buna.Exista iubire si dragoste de tara si de semenii nostri oricat de departe ne-am afla.Putem spune ca toti suntem in aceeasi galeata.Poate o sa ajungem sa prindem si vremuri mai bune pentru a ne bucura de tot ce este frumos impreuna,fiecare cu familiile lor si in locul stramosesc.

 7. Aghinitei Maria says:

  Situatia in Romanaia este astazi fara zori intrevazute si de aceea tinerii isi cauta implinirea visurilor prin stainatate, desi este greu, dar valorile noastre sunt de nestramutat si apreciate de straini, dar atat de mult si de noi !

 8. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  cei care au plecat, au facut-o din cauza coruptiei care persista in tara noastra incepand cu anul 1984, coruptie din cauza ceria li s-au furat locurile de munca.

 9. Ana Prisacaru says:

  Aproape ca nu poti comenta cele scrise mai sus.Oare nu o sa se rastoarne niciodata acesta galeata plina cu amar?
  O sa mai prindem si vremuri mai bune?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 6 =