Atacurile de panică. Cum recunoști simptomele și ce e de făcut?

Banner Film Experience

simptome-si-tratament-atacuri-de-panica”Mă trezesc în toiul nopții cu o teamă uriașă că ceva rău mi se va întâmpla și în timp ce mă trec valuri de transpirații simt că mă sufoc, efectiv. Senzația este aidoma cu aceea când te strânge cineva de gât.

Resimt o panică și o dezorientare imense și nu mă pot liniști decât spre dimineață. Locuiesc singură și nu știu să am nici o altă problemă de sănătate. Înfricoșător este că mă tem că aș putea muri, deși la nivel rațional știu că este absurd. A doua zi la serviciu nu-mi vine să cred că toate astea mi se întâmplă mie… Totul este bine și frumos până când mi se întâmplă iar! – ne relatează într-un mesaj scris pe pagina de facebook a site-ului AQUI AHORA cititoarea Alina F. din Sibiu, de 38 de ani.

Foarte mulți oameni suferă de atacuri de panică, cel puțin din spusele lor

Interesant că această problemă/întrebare revine din ce în ce mai des, însoțită de rugămintea cititorilor site-ului de a primi lămuriri și explicații de specialitate.

Din cauza frecvenței cu care acest lucru se întâmplă ai putea trage concluzia că foarte mulți oameni suferă de atacuri de panică, cel puțin din spusele lor. Am vrut să aflăm dacă lucrurile stau așa și ne-am adresat unui specialist.

Alina Frunză doctor psihiatru la Centrul Medical Neolife:

”Într-adevăr, foarte mulți pacienți vin la cabinet cu atacuri de panică, la unii acestea fiind legate de o supărare sau suferință recentă, dar la mulți alții neavând un motiv extrem de evident.

Când aceste simptome se repetă cu o oarecare frecvență, putem fi îndreptățiți să suspectăm că avem de-a face cu un atac de panică în formulă clasică. Chiar zilele trecute un pacient îmi descria un atac de panică făcut la volan, ca urmare a unei situații copleșitoare și traumatizante din viața personală. Îmi relata că evită să mai conducă de groaza de a nu-l ”lovi” din nou acele simptome insuportabile în trafic și pe cale de consecință, de a nu produce un accident.

Simptomele atacului de panică

Relatarea expusă de dvs. conține câteva dintre simptomele cele mai frecvente ale atacului de panică, în cadrul căruia se mai pot bifa: valuri de căldură sau de frig, presiune, disconfort sau durere în piept, senzaţie de irealitate, de a fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece este ciudat, extrem de neobişnuit, teama de a pierde controlul sau de a înnebuni, greață puternică, etc.

Dar pentru că aceste simptome pot avea la bază o condiție medicală –  hipertiroidism, unele tulburări cardiovasculare sau chiar edemul pulmonar, etc. – cel mai bine ar fi să lăsăm în seama medicului de specialitate stabilirea unui diagnostic de maximă acuratețe – punctează interlocutoarea noastră, psihiatru Alina Frunză.

Cum se tratează atacul de panică

De fapt, atacul de panică poate fi diagnosticat ca atare atunci când nu sunt identificate alte cauze somatice pentru simptomele de panică repetitive. Un prim pas este acela de a recomandă ca persoana în cauză să efectueze controale medicale de specialitate pentru a exclude alte boli și apoi după aceea să se prezinte la medicul psihiatru.

Atacul de panică este de fapt o tulburare de anxietate și în mod evident există tratamente care se aplică de sine stătător sau în combinație, pentru a obține rezultatul dorit de către pacient. Dar un tratament corect trebuie corelat cu  problema concretă a fiecărei persoane, cu natura simptomelor sale și cu alți indicatori specifici.  Trebuie reținut că aceasta se poate recupera ușor cu ajutorul specialistului. Ghidat să-și înțeleagă și să-și demonteze fricile se poate vindeca fără urmări! – conchide specialistul.”

Dr. psihiatru Alina Frunză te așteaptă cu ajutor specializat la Centrul Medical Neolife.  Fă-ți o programare la call center 021 9230 sau vino la Sediul Centrului Medical Neolife din  Bd. Ficusului nr. 40, București.

Interviu realizat de Adriana Caranfil

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Bogzoiu Daniela says:

    E bine de stiut ca atacurile de panica sunt asociate si cu alte afectiuni. Mama mea a suferit acum cativa ani o depresie puternica si desi a urmat un tratament, atacurile de panica inca mai sunt prezente. O sa incercam sa depistam problema care duce la acestea. Multumim de ajutor!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − nine =