Cine a inventat-o? Care a fost prima bere a omenirii?
Originile acestei băuturi ajung până în 6000 î.e.n, iar apariţia ei are legătură cu faptul că se produce din cereale, consumate dintotdeauna de oameni.
La început, berea era păstoasă, aproape ca o cremă, dar era foarte apreciată datorită proprietăţilor sale nutriţionale, aşa că s-a răspândit imediat în întreaga lume, fiecare etapă aducând îmbunătăţiri.
În jurul anului 2000 î.e.n, Hamurabi, rege al Babilonului, interzicea deja prin lege abuzul de bere, cam în aceeaşi perioadă egiptenii o consumau zilnic, ducând chiar şi-n mormintele faraonilor provizii din această băutură.
În prezent există peste 20.000 de tipuri de bere, îmbuteliate diferit şi comercializate pretutindeni. Puţine băuturi sunt la fel de răcoritoare ca berea care atrage prin gustul ei lejer amar şi prin spectacolul spumei care se adună la buza paharului.
8 calități pentru sănătate ale berii
Proprietăţile nutritive şi terapeutice ale berii sunt multiple, cu condiţia să fie băută cu moderaţie, adică 1-2 pahare zilnic:
- protejează inima, etanolul care se află în alcool are efectul de a diminua colesterolul, micşorând astfel pericolul apariţiei unui infarct;
- are efecte preventive împotriva apariţiei cancerului, flavonoidele şi alte substanţe importante din hamei având rolul de a bloca dezvoltarea celulelor tumorale;
- lupulina – substanţă care se găseşte tot în hamei, are proprietăţi sedative şi combate insomnia;
- stimulează rinichii şi combate apariţia pietrelor;
- previne apariţia osteoporozei, fiind bogată în siliciu;
- ameliorează circulaţia sângelui și împiedică formarea cheagurilor de sânge care duc la accidente vasculare şi îmbunătăţeşte memoria;
- are conţinut bogat în vitamina B6, B9 şi B12, extrem de importante împotriva anemiei;
- conţine cantităţi apreciabile de potasiu, magneziu şi fosfor.
Cu alte cuvinte, un pahar de bere zilnic nu ne potoleşte doar setea, ci ne poate dărui și beneficii extraordinare.
Articol scris de Iuliana Zamfir