Era numită “băutura sultanilor” pentru că fusese inventată de turcii nomazi. Pe vremea bunicilor noştri, aproape în fiecare oraş al României era câte un chioşc unde se vindea braga la pahar.
Costa puţin, de aici şi vorba “ieftin ca braga”, îşi permitea oricine să se răcorească cu un pahar din această băutură pe care, între timp, am uitat-o pe nedrept.
Consumăm Coca Cola şi alte chestii pline de chimicale, fără să ştim cât de folositoare ar fi braga organismului nostru. Fiind obţinută prin fermentaţia cerealelor, conţine cantităţi importante de vitamine B, A şi C. Acidul lactic produs în cadrul fermentaţiei este un stimulent pentru digestie, întăreşte flora bacterică, asigurând astfel o creştere a imunităţii. Sărurile minerale prezente în această băutură naturală oferă energie şi forţă, fiind recomandată chiar sportivilor.
Braga – rețetă de casă
Iată reţeta, este uşor de făcut chiar în casă, mai ales persoanele care se simt slăbite, care se-mbolnăvesc uşor, pot face o cură cu bragă.
Ingrediente necesare
- un kg de boabe de cereale diverse – grâu, orz, secară, porumb – se pun la încolţit, în părţi egale, într-un vas cu puţină apă. Se acoperă vasul şi se ţine la loc călduţ.
- imediat după încolţire se scurge apa şi seminţele se pun la uscat, pe o tavă, apoi se râşnesc prin maşina de tocat sau prin râşniţa de cafea, important e să se obţină pulberea de cereale numită malț
- malțul se amestecă cu două kilograme de mălai şi se pune la fiert în apă, nu foarte multă, din ochi, astfel încât să se obţină un aluat legat
- după ce se răcorește acest aluat, se fac din el turtiţe care se coc la foc iute, la cuptor
- aceste turtiţe se vor rupe şi se vor pune într-un borcan încăpător, adăugând peste ele 6 litri de apă, se ţine la întuneric, amestecând uneori în borcan
- după trei zile băutura e gata, se poate filtra şi consuma, trebuie să fie uşor păstoasă şi acidulată
În prezent, în puţine oraşe ale ţării se mai găseşte bragă, în Constanţa, Galaţi, Brăila, oraşe în care turcii au lăsat mai mult amprenta şi o parte din obiceiurile gastronomice.
Articol scris de Iuliana Zamfir