Căpșunele – tonice și vitaminizante

Banner Film Experience

capsuna

Suntem de acord! Căpșuna este un fruct sexy! Arată seducător și dacă te gândești la un desert romantic, căpșuna este prima care-ți vine-n minte! Totuși nu ti-aș recomanda s-o mănânci tăvălită prin ciocolată, cele doua ingrediente fiind incompatibile. Recunosc însă ca din punct de vedere estetic, combinația arată trăznet!…În filme.

Să devenim prozaici și să vedem ce poate face căpșuna pentru sănătatea ta!

Căpșuna este utilă în gută pentru că ajută la eliminare de acid uric fiind un bun diuretic și în constipaţie, chiar în cea cronică – spune Elena Popa, specialist în nutriție.

Femeilor gravide le este benefic preaplinul de vitamină B și C, prin urmare să nu le evite, mai ales că hipertensiunea (de sarcină), infecțiile urinare și varicele posibile în această stare a femeii, pot fi combătute cu succes prin includerea în dietă a acestor fructe.

Consultantul AQUI AHORA ne spune că trupul nici nu simte că a venit primăvara dacă nu face o cură cu aceste fructe. Sunt tonice şi remineralizante, și din acest motiv vin să completeze nevoia de minerale și vitamine după care organismul nostru ieșit din iarnă, tânjeste. Aceeași proprietate le face utile şi pentru cei care au afecţiuni renale – chiar litiaze, pentru eczeme şi afecţiuni dermatologice. Căpșunile sunt utile și în controlul colesterolului. Copiilor le sunt de folos în combaterea oxiurilor.

Amestecă-le cu iaurt, miere și germeni încolțiți la micul dejun și vei avea o porție de sănătate garantată, care-ți va da și o senzație de sațietate satisfăcătoare. Obezii și cei ce doresc să slăbească, vor găsi în căpșune un aliat redutabil în dorința lor de a da jos kilogramele excedentare. Potasiul din căpșune reduce riscul de atac de cord sau cerebral.

Recomand căpșunele bolnavilor care suferă atât de gută cât și de diabet. Deși sunt dulci, conțin glucide naturale care le face ușor asimilabile pentru acești pacienți. Diabeticii le pot folosi în cure de 300 grame pe zi. Cu un aport puternic de vitamina C, conţinut caloric mic și prin prezența acidului salicilic, ele aduc diabeticului și protecția cardiacă de care are nevoie.

Evident că nediabeticii pot consuma mai multe căpşune decât diabeticii, până la 1-2 kg/zi, timp de 7-14 zile. Sunt hipotensive, iar prin conținutul de potasiu reduc riscul de atac cerebral.

În finalul pledoariei sale pentru consumul căpșunelor, Elena Popa atenționează: Toată lumea cunoaște faptul că atât căpșunele cât si fragii, pot da reacţii alergice însoţite de urticarie. Cei care au această problemă, este de la sine înțeles că trebuie să le evite! De fapt, alergia vine din constelația personală a individului, care poate avea o deficienţă a mucoasei intestinale prin care pătrund protidele din pulpa fructului. Din acest motiv este bine să respectăm principiul de a nu le introduce în alimentația copiilor foarte mici.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    Fructe timpurii, colorate si parfumate-capsunele se vor coace in curand si ne vom bucura pentru gustul lor dulce si pentru calitatile lor curative.Din nou, gospodinele vor prepara gemuri, compoturi,sucuri, iar copiii vor fura din castroanele mamicilor, capsunile cele mai mari si mai coapte si le vor consuma cu mare pofta.Cei mai fericiti vor fi indragostitii,vor consuma capsuni cu frisca si…

  2. Aghinitei Maria says:

    Sunt atat de parfumate, aratoase si gustoase, iar pt. mine sunt si indicate.Le mananc cu placere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 19 =