Catedrala Sfântul Petru de la Vatican, vestitoarea lumii creștine de pretutindeni

Banner Film Experience

Vatican - Catedrala Sfantului Petru

Vatican – mulțime de credincioși așteptând în fața catedralei ”Sfântul Petru”

Isus a spus: Petru, peste piatra ta voi ridica biserica mea!

Şi aşa a fost! S-a îndeplinit voia Sa!

La începutul creştinismului, acum 2000 de ani, aici, la marginea Romei, era cimitirul săracilor, al sclavilor, al necăjiţilor, al creştinilor martiri.  Iată de ce tocmai aici a fost înmormântat Sf.Petru şi tot aici, împăratul Constantin I a hotărât să ridice una dintre primele biserici ale lumii creştine. Era secolul IV.

Catedrala pe care o vedem acum a fost construită între 1506 – 1626 pe locul primei biserici, iar altarul principal, opera lui Bernini, este ridicat exact peste mormântul sfânt.

Înainte de toate este însă Piazza St.Pietro!

Impresionează deschiderea uriaşă în formă de semicerc, zecile de coloane masive, galeria de statui situate în zona înaltă, deasupra coloanelor.

Ai senzaţia de a fi îmbrăţişat de divinitate!

Lume…lume din toate colţurile pământului, călugări franciscani, măicuţe clarise, grupuri de copii, de bătrâni, toate culorile pielii şi toate ordinele religioase, turişti oarecare şi credincioşi emoţionaţi. O coadă uriaşă la intrare, dar nu vă speriaţi şi nu daţi înapoi: e doar control de arme. Intrarea e extrem de rapidă!

Se intră prin cele 5 porţi masive, iar înăuntru…ţi se opreşte răsuflarea!
Sunt 45 de altare şi 11 capele.
O bogăţie extraordinară de suflet, artă şi spiritualitate.

Nenumăraţi artişti au adus aportul lor acestei lumini: Rafael, Michelangelo, Sangallo, Bramante, etc! Sculpturi, picturi, mozaicuri. Totul vorbeşte despre divinitate, despre credinţă şi pace.
Pace interioară!

Catedrala Sf.Petru este monumentală: are o lungime de 218 m şi o înălţime de 133 m.
Cupola sa, simbol al Romei, are un diametru de 41,5 m şi a fost realizată după calculele arhitectonice ale lui Michelangelo. Această cupolă a fost, de fapt, ultima operă a sa! Primise această sarcină la mai bine de 70 de ani, dar nu a dat înapoi! Ştia că ceea ce se va construi va marca o lume întreagă!

Şi o lume întreagă vine aici!

De fapt, cred că acesta e cel mai impresionant lucru dintr-o vizită la Vatican: te simţi parte din întreg! Aceeaşi lumină cade peste toţi, aceleaşi emoţii le împărtăşesc toţi, dispar diferenţele şi ura. Devii un om printre alţii! Egali în faţa divinităţii, indiferent de culoarea pielii sau de statutul social.

Catedrala Sf.Petru ne îmbrăţişează pe toţi cu aceeaşi dragoste!

Vezi aici o superbă galerie foto realizată la VaticanCatedrala Sfântului Petru, la secțiunea MULTIMEDIA.

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Vatican Nicola d’ Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

10 Responses

 1. interesant, daca am ocazia o voi vizita

 2. ghelbere elena says:

  Un adevarat muzeu incarcat cu multa istorie si emotie. Imi pare rau ca nu am avut posibilitatea sa vizitez Vaticanul Si Ierusalimul.

 3. (puiu)barbalata mirela says:

  Nu am fost la Vatican. Nici in Italia. Dar mi as dori. Sper intr o zi sa se intample. Am vazut fotografii si imi dau seama cat de impesionant este. Merita sa ajungi macar o data.

 4. Un articol foarte interesant

 5. Aghinitei Maria says:

  Catedrala Sfantul Petru de la Vatican este vestitoarea lumii crestine.Catedrala a fost construita la marginea Romei pe mormantul Sfantului Petru.Vizitand aceasta catedrala te simti imbratisat de divinitate.Vine lume din toate colturile pamantului , mii de credinciosi emotionati. Este o bogatie extraordinara de suflet,de arta si spiritualitate. Nu am vizitat Roma si am ramas cu regretul ca nu am putut sa ma reculeg si sa ma simt egala cu toti vizitatorii, impartasind aceleasi emotii, iar Catedrala Sf. Petru sa ma imbratiseze cu drag.

 6. Goleanu Anisoara says:

  Ca roman de rand, nu cred ca voi putea sa vizitez Vaticanul si Roma dar cand vad imagini si citesc comentarii, ma bucur.Catedrala Sf.Petru de la Vatican este uimitoare prin vechimea si valoarea sa artistica.O cladie care dainuie de 500 de ani, o cladire monumentala, cu o arhitectura complexa ,construita intr-o vreme cand nu existau mijloace si materiale de constructii ca in zilele noastre,este chiar o minune.Picturile unor artisti celebri o innobileaza si ii sporeste valoarea ,atragand mii si mii de turisti din intrega lume.

 7. Agache Lucica says:

  Catedrala Sfantul Petru de la Vatican este considerata vestitoarea lumii crestine.Catedrala a fost construita la marginea Romei pe mormantul Sfantului Petru.–Isus i-a spus lui Sf.Petru caci pe piatra ta voi ridica biserica mea.Si asa a fost s-a indeplinit dorinta Sa.Vizitand aceasta catedrala te simti imbratisat de divinitate.Vine lume din toate colturile pamantului ,maicute clarise,calugari franciscani,batrani,copii,turisti oarecare si mii de credinciosi emotionati.
  Este o bogatie extraordinara de suflet,de arta si spiritualitate.

 8. Rodica Granpier says:

  Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d.

 9. Aghinitei Maria says:

  Nu am vizitat Roma si am ramas cu regretul ca nu am putut sa ma reculeg si sa ma simt egala cu toti vizitatorii, impartasind aceleasi emotii, iar Catedrala Sf. Petru sa ma imbratiseze cu drag.
  Am aflat din acest articol ca aceasta catedrala a fost construita la marginea orasului,pe mormantul Sfantului Petru, in cimitirul saracilor din Roma antica .

 10. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un loc minunat, incarcat de istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × two =