Celiachia este o boală genetică, autoimună, iar manifestările ei sunt atât de înşelătoare încât foarte puţini dintre cei care suferă reuşesc să primească un diagnostic rapid. Cauza apariţiei intoleranţei la gluten este încă necunoscută, dar specialiştii cred că infecţiile digestive, situaţiile de stres puternic sau intervenţii chirurgicale pot declanşa celiachia.
Cum se manifestă?
Diaree puternică şi rapidă, adică la scurt timp după deglutiţie, vomă, dureri de cap, scăderea inexplicabilă în greutate.
Glutenul este o proteină care se găseşte în cereale, dă elasticitate aluatului, dar este prezent şi în diferite produse la care nu te-ai gândi, de exemplu sosuri, îngheţată, ciocolată etc. În momentul în care o fărâmitură de pâine sau o jumătate de biscuit ajung în intestinul subţire, se declanşează o inflamaţie atât de puternică încât se produce imediat diaree sau vomă.
Inflamaţiile repetate duc la distrugerea vilozităţilor intestinale, acei cili care au rolul de a transporta spre organism substanţele hrănitoare. În momentul în care aceste substanţe nu mai reuşesc să ajungă în sânge, organismul slăbeşte, apar anemia sau osteoporoza, diferite alte boli legate de nutriţie.
Celiachii pierd foarte mult în greutate şi, de regulă, au un aspect gracil.
Nu există medicamente şi un tratament al acestei boli, singurul lucru de făcut este să se urmeze o dietă care să nu conţină gluten. În ultimul timp este mai uşor, o mulţime de produse au fost create special pentru celiachi, sunt biscuiţi, paste, pâine, cu gust destul de bun.
Aceeaşi atenţie trebuie menţinută şi în afara casei, la un restaurant, de exemplu, persoana trebuie să anunţe personalul că este celiacă, pentru a beneficia de mâncăruri diferite.
Articol scris de Iuliana Zamfir