Chirurgia laparoscopică în afecțiunile ginecologice reprezintă viitorul

Banner Film Experience

Operatiile laparoscopice reprezintă tendința actuala de abordare a afecțiunilor ginecologice și constau in inspectarea cavității abdominale și diagnosticarea unor afecțiuni specifice cu ajutorul unor dispozitive optice – mai precis a unor videocamere.

Pentru a afla mai multe amănunte pentru cititoarele site-ului AQUI AHORA, ne-am adresat doctorului Dragoș Grădinaru, medic primar obstetrică-ginecologie și membru al Societății Europene de Ginecologie Endoscopică printre ale cărui specializări se numără și cea de chirurgie laparoscopică ginecologică.

’’Aș începe prin a remarca faptul că acest procedeu este minim invaziv, acesta fiind idealul în materie de sănătate.

Astăzi, laparoscopia este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale efectuate de către ginecologi, aproximativ 95% din afecțiunile ginecologice putând fi rezolvate astfel. Acesta este motivul pentru care consider că chirurgia laparoscopică în tratarea afecțiunilor ginecologice reprezintă viitorul, principalul avantaj constând în recuperarea rapidă a femeii, cu 0 până la 2 zile de spitalizare.

Este o ușurare atât pentru pacient cât și pentru sistemul medical, deoarece în comparație cu operațiile clasice, atât spitalizarea cât și tratamentul administrat postoperator este minim ’’, argumentează dr. Dragoș Grădinaru.

Efectuarea tratamentului chirurgical specific se face cu ajutorul unor instrumente introduse intraabdominal prin niște incizii minime de cca 0,5-1cm.

Gama afecțiunilor care se pretează la intervenții laparoscopice este foarte vastă și a fost extinsa pe măsură ce tehnicile chirurgicale au fost perfecționate și din ce in ce mai mulți ginecologi au început să practice acest gen de operații.

Iată doar câteva dintre tumorile benigne pentru care aceasta abordare medicală este recomandată:

  • chisturi ovariene;
  • fibroame uterine;
  • afectiuni ale trompelor uterine.

Dr. Dragoș Grădinaru ne-a lămurit că metoda este folosită, de asemenea și în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor responsabile de apariția infertilității, în tratarea unor afecțiuni uroginecologice, precum și în oncologia ginecologică.

Efectuarea acestor intervenții presupune o evaluare corectă a cazurilor care se pretează la acest gen de intervenție, un personal medical calificat și antrenat precum și aparatura necesară pentru efectuarea operațiilor laparoscopice.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Goleanu Anisoara says:

    Laparoscopia s-a introdus in toate spitalele, operatiile nu mai lasa cicatrici mari,vindecarea este mai usoara si zilele de spitalizare s-au redus mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 12 =