Churros sunt specifice bucătăriei spaniole şi a Americii Latine.
Uşor de pregătit, nu lipsesc de pe mesele festive, dar sunt consumate şi la micul dejun, alături de o cană cu lapte.
De asemenea, se găsesc pe tarabele din pieţe sau târguri, pudrate cu zahăr vanilat, atrăgând cu parfumul lor dulce.
Ingredientele pentru churros
- făină oo – 125 grame
- unt – 120 grame
- două ouă
- 250 ml apă
- lingură de zahăr
- un praf de sare
Aluatul este asemănător celui făcut pentru choux sau eclere, și se procedează în felul următor:
- se pune apa cu sare la fiert într-o cratiţă, se adaugă zahărul şi se amestecă pentru a-l topi bine;
- se adaugă untul şi se amestecă până când ne asigurăm că e bine topit;
- se adaugă făină şi amestecăm din nou, energic, până când amestecul îngroşat se dezlipeşte de pe fundul cratiţei;
- atunci închidem focul şi lăsăm aluatul la răcorit;
- când este aproape rece se adaugă un ou, se amestecă bine, când este încorporat se adaugă al doilea ou şi se lucrează până când aluatul devine lucios şi de o consistenţă moale.
În acest moment, aluatul se poate pune într-un poş, se pune ulei la încins şi se formează beţişoare care se lasă direct în ulei, la prăjit.
Trebuie să se prăjească în jur de 3 minute, până când devin aurii. Atunci se scot pe hârtie, se absoarbe uleiul în exces şi se pudrează cu zahăr vanilat.
Churros pot fi pregătite şi la cuptor, pot fi servite şi cu sos de ciocolată sau chiar umplute cu cremă, asta dacă beţişoarele sunt mai late.
Articol scris de Iuliana Zamfir