Castanul este considerat “pom al păcii” pentru că a hrănit mii şi mii de oameni în perioadele negre ale istoriei.
Fructele comestibile sunt diferite de cele sălbatice, ambele conţin însă nenumărate minerale şi vitamine din care se prepară medicamente care ameliorează circulaţia în zonele capilare sau chiar tratamente împotriva tumorilor.
Castanele comestibile, un dar al toamnei pentru sănătate
Dar să vorbim despre castanele comestibile, ele au un fel de codiţă, sunt mai mici şi mai lucioase decât cele necomestibile.
Conţin proteine, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu şi acid folic.
Prepararea termică a castanelor nu alterează conţinutul lor, de aceea consumarea lor aduce energie organismelor în convalescenţă, femeilor însărcinate sau persoanelor care duferă de anemie.
Remineralizante, castanele au efect pozitiv asupra stomacului, reuşind să echilibreze balanţa pH-ului şi crează o adevărată barieră împotriva bacteriilor.
Un piure din castane amestecat cu brânză de vaci şi o linguriţă de miere este o hrană uşor de digerat şi plină de vitamine şi minerale inclusiv pentru persoanele în vârstă.
În industria cosmetică se folosesc de asemenea castane, se produc măşti care revitalizează tenul şi reglează producţia de sebum, se obţin creme pentru oprirea procesului de îmbătrânire a pielii.
Reţetă toscană tradiţională, castagnaccio
- 300 grame făină de castane se amestecă cu un litru de apă, două linguri de zahăr, două linguri de ulei şi un praf de sare;
- se obţine un aluat moale care se pune într-o tavă tapetată;
- deasupra se presoară miezul fărâmiţat de la cinci nuci şi două linguri de stafide puse în prealabil la înmuiat în apă călduţă;
- se coace la o temperatură de 200 grade, timp de o oră;
- se serveşte cu brânză de vaci, poate reprezenta un mic dejun consistent.
Articol scris de Iuliana Zamfir