Hribul este una dintre cele mai apreciate ciuperci și are un cost foarte ridicat în multe ţări ale lumii datorită gustului său deosebit şi proprietăţilor nutritive.
Nu conţine grăsimi şi glucide, dar are în componenţă multe minerale şi vitamine.
Potasiul din hribi ajută la echilibrarea tensiunii, micşorând-o, consumul acestui tip de ciupercă fiind indicat persoanelor care suferă de boli cardio-vasculare. Un alt element important este germaniul, o substanţă care se găseşte şi în usturoi şi care împiedică formarea celulelor tumorale.
Cel mai bun mod de conservare al hribilor este prin uscare; în momentul folosirii hribii vor fi lăsaţi la înmuiat şi spălaţi, reuşesc să dobândească un parfum şi un gust chiar mai bun decât al ciupercilor proaspete.
La rândul său oul este un aliment complet: ”conține complexul B care ajută la buna funcționare a sistemului nervos, lecitină pentru sănătatea vaselor capilare și cea mai bună proteină pe care o găsești în natură, respectiv albumina” – ne dau asigurări specialiștii fermei de ouă Aviputna, de mai multe ori medaliată international pentru calitatea ouălor sale.
Cum prepari pălăriile de hribi cu ouă
- se curăţă doisprezece hribi, se spală şi se îndepărtează picioarele lor care se vor tăia bucăţele mici;
- separat, se curăţă şi se taie mărunt o ceapă şi un căţel de usturoi;
- se pun pălăriile ciupercilor într-o cratiţă cu un fir de ulei, se lasă câte un minut pe fiecare parte, apoi se scot şi se lasă în aşteptare;
- se căleşte ceapa în tigaie, se adaugă usturoiul şi picioarele ciupercilor; totul tăiat mărunt în prealabil, se căleşte totul şi se condimentează cu sare şi piper;
- pălăriile ciupercilor se aşează într-o tavă unsă cu ulei, se umplu cu câte puţin din amestecul de mai sus şi se sparge deasupra fiecărei pălării umplute un ou proaspăt;
- tava se pune la cuptorul preîncălzit şi se lasă până când albuşul este copt, dar gălbenuşul trebuie să fie încă moale, ar trebui să dureze doar câteva minute, 3 – 5 minute;
- în acel moment se scoate tava din cuptor şi se servesc ciupercile umplute calde, presărate cu un pic de pătrunjel verde.
Articol scris de Iuliana Zamfir