City break la Bratislava – galerie foto

Banner Film Experience

Bratislava vedere generalaAi optat pentru o minivacanță la Bratislava? N-ai greșit deloc!

Este unul dintre orașele cochete și fermecătoare de pe Dunăre și-ți va face mare plăcere să constați aerul civilizat, prosper și liniștit pe care ți-l inspiră. Vei simți asta mai ales dacă vei fi tentat să-l compari cu capitala României și n-ai reușit încă să te resemnezi în fața hoardelor de câini care dau un trist prestigiu Bucureștiului. Străzile sunt curate, deloc aglomerate, nici un zgomot nelalocul lui nu te agresează, iar turiștii se integrează perfect în peisaj.

Odată ajuns la Bratislava îți recomand să-ți începi city-break-ul, ducându-te direct în Centrul Vechi. Altminteri, aerul gri al cartierelor muncitorești ridicate după standardele comuniste pe care atât de bine le cunoști, te-ar putea plasa într-un soi de blazare. Dar ar fi nedrept față de adevăratul suflet al acestui oraș și vei vedea că impresia ta se schimbă total odată ce ajungi în Centrul Istoric, în care se concentrează majoritatea clădirilor semnificative.

Un obiectiv pe care nu-l poți rata sub nici o formă este Castelul din Bratislava, construit în stil gotic renascentist, care te va impresiona din punct de vedere istoric, arheologic, arhitectural, dar mai ales prin întinderea sa uriașă. Este principalul punct de atracție al orașului. Chiar și curtea este imensă, ea cuprinzând de fapt, alte curți. În curtea castelului se află o fântână istorică adâncă de peste 70 de metri, de unde odinioară localnicii se aprovizionau cu apă. Astăzi superba și impresionanta construcție este gazdă pentru festivaluri de ținută. Odată ajuns aici poți admira panorama extraordinară orașului, prilej pentru tine și zecile de turiști de a face poze dintre cele mai memorabile.

Castelul Devin este un alt punct de atracție major, astăzi doar sit arheologic, dar destul de vizitat de către turiștii de pretutindeni. Inspiră respect pentru faptul că nu a fost îngenuncheat niciodată. Stânca pe care a fost construit, foarte înaltă, de peste 200 de metri, a fost considerată strategică în antichitate, atunci când a fost proiectată și înălțată. Locul este interesant și pentru că aici se pot vedea ruinele primei biserici creștine din regiunea Slovaciei.

Poarta Mihail, important monument istoric și arheologic, este cea mai veche din Bratislava, datând din secolul 14. Este construită în stil baroc, și pentru a intra prin ea trebuie să treci printr-un pod situat deasupra unui șanț de apă.

Îți recomand să vizitezi și Catedrala Sfântul Martin, emblematică pentru oraș, fiind și cea mai veche. A fost folosită în trecut pentru încoronările regale. De admirat este turnul imens unde se găsește coroana regală ungară din secolul 19, dar și pictura Sfintei Treimi realizată pe poarta principală. Nu doar turiștii, ci și credincioșii vin în număr mare pentru a admira și a se ruga la statuia Sfântului Martin.

Piața principală este un alt loc favorit al localnicilor și al turiștilor, potrivit pentru plimbare și contemplare, gazdă pentru concerte, expoziții, spectacole culturale.

Dacă ai timp și dispoziție, vizitează și Galeria Bratislavei, cea mai importantă după Galeria Națională și cea mai veche a orașului, în interiorul căreia vei găsi colecții arheologice, istorice, documente și diverse alte mărturii ale istoriei Slovaciei și a capitalei sale.

Bratislava conține multă cultură și istorie. În aqui-ahoratimpul lunilor de vară există un program numit ’’Vara culturală’’ cele două piese de rezistență ale acestuia fiind interpretarea pieselor lui Shakeaspeare și refacerea simbolică a actului încoronării regilor și reginelor Imperiului Ungar.

Dacă ești turist în Bratislava, pentru a face economii în buget, încearcă să te folosești de cardul de discount numit Bratislva City Card, care-ți oferă călătorii gratuite cu transportul public, și discounturi de la 5 procente în sus pentru vizitarea muzeelor, galeriilor, ori pentru masa la anumite resturante. Cardul costă 15 euro și include un tur gratuit al orașului care are loc zilnic, la ora 14.

Gastronomie și shopping în Bratislava

Nu se poate vorbi despre un vin specific capitalei Slovaciei, în ciuda așezării sale la graniță, însă mâncarea poartă influențe cehești, ungurești și austriece. Bineînțeles că din peisajul orașului nu lipsesc restaurantele cu specific italian, grecesc, ba chiar asiatic sau indian. Foarte des vei întâlni în patiseria locală, plăcinte cu semințe de mac și nuci sau diverse alte umpluturi cu un gust destul de interesant, care pot acompania minunat o ceașcă de ceai sau cafea. Puțină lume știe însă că acest tip de desert, pe care și l-au disputat și Austria și Ungaria în egală măsură, a devenit specialitate tradițională garantată, abia după 5 ani de negocieri și procese! Le vei găsi savuroase, în ciuda aspectului lor modest și mai puțin aromat decât al majorității plăcintelor românești.

În meniul tradițional al restaurantelor întâlnești berea locală, întotdeauna proaspătă și cu gust autentic, dar și o monotonie a felurilor de mâncare. Friptura de gâscă este o mâncare savurată de localnici, dar și de turiști, iar tradiția consumului acestui fel de mâncare n-a fost întreruptă nici măcar în perioada comunistă. Dacă optezi pentru acest tip de friptură, cere și o garnitură de varză precum și clătite din cartofi – cu un aspect pe care l-am catalogat ca fiind ciudat – și te vei simți precum orice localnic.

Din punct de vedere gastronomic trebuie să știi că în perioada verii, Bratislava și împrejurimile găzduiesc diverse festivaluri culinare. Unul dintre cele mai cunoscute este ”Festivalul Cârnatului”, care tinde să devină din ce în ce mai popular și care se desfășoară în primul week-end al fiecărui octombrie. Mâncarea este întotdeauna însoțită de vinuri, dintre care se detașează sucul fermentat de struguri, o specialitate pe care o vei găsi doar în Slovacia, Austria și Cehia.

Pentru shopping îți recomand să intri în mall-urile care populează Bratislava, niște construcții uriașe, care adăpostesc magazine, restaurante, piscine, locuri de distracție. Vei găsi brandurile mainstream de peste tot din Europa, la prețuri care ți se vor părea convenabile. Dacă ești pregătit să faci un shopping de zile mari, poți merge la Outletul de la Parndorf – aflat pe teritoriul Austriei – la doar 35 kilometri de Bratislava. Pentru spa și wellness poți merge în marile centre comerciale ale orașului, pentru a încheia minunat fiecare zi petrecută aici.

Urmărește aici o galerie foto.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

18 Responses

 1. Doina Bontas says:

  Un oras minunat si fascinant !

 2. Rodica Granpier says:

  Un centru industrial major, Bratislava este recunoscut pentru constructia masinilor Volkswagen si pentru productia de mobile, produse chimice, produse din tutun, instrumente muzicale, produse din lana si produse din piele.

 3. Agache Lucica says:

  In Bratislava piata principala este un locul favorit al localnicilor si al turistilor.,foarte bun pentru plimbari,gazda pentru concerte,,expozitii si spectacole culturale.Bratislava are o cultura veche ,este un oras cochet,foarte placut pentru o minivacanta vizitat de turisti din toate colturile lumii.

 4. Aghinitei Maria says:

  M-am uitat cu placere la un PPS online si am vazut ca toate orasele, capitatlele de pe Dunare au amenajat atat de fumos malurile , la noi… 🙁 ce sa mai spunem). Bratislava este un oras cu multe monumente :un obiectiv pe care nu-l poți rata, este Castelul din Bratislava, construit în stil gotic renascentist, care te va impresiona. Astăzi superba și impresionanta construcție este gazdă pentru festivaluri .Are o cultura veche, bere de calitate, merita sa fie vizitat. Multumim pt. informatii !

 5. Aghinitei Maria says:

  Bratislava este un oras in Slovacia, curat ,ingrijit, este un oras cu multe monumente :un obiectiv pe care nu-l poți rata, este Castelul din Bratislava, construit în stil gotic renascentist, care te va impresiona. Astăzi superba și impresionanta construcție este gazdă pentru festivaluri: festivalul culinar “Festivalul Carnatului” .
  Gastronomia este specia;a cu influente cehesti, unguresti si austriece.
  Are o cultura veche, bere de calitate, merita sa fie vizitat. Multumim pt. informatii !

 6. Agache Lucica says:

  Bratislava este unul dintre orasele cele ma cochete si fermecatoare de pe Dunare.Oricand ai opta pentru o minivacanta fara sa-ti para rau.E un oras neaglomerat cu strazi curate,fara zgomote,acest lucru facandu-i pe turisti sa se integreze foarte usor in peisaj.

 7. Aghinitei Maria says:

  Bratislava este un oras cu multe monumente :un obiectiv pe care nu-l poți rata, este Castelul din Bratislava, construit în stil gotic renascentist, care te va impresiona. Astăzi superba și impresionanta construcție este gazdă pentru festivaluri .Are o cultura veche, bere de calitate, merita sa fie vizitat. Multumim pt. informatii !

 8. Goleanu Anisoara says:

  Bratislava este un oras din Slovacia unde istoria este vie,este alaturi de cetatenii orasului prin monumentele, cladirile cu o arhitectura unica si este un obiectiv turistic vizitat ades.Caastelul Devin, Poarta Mihail, statuia Ruberneck sunt doar cateva dintre locurile care atrag turisti din toata lumea an de an.

 9. Agache Lucica says:

  Bratislava este un oras cosmopolit si totodata cel mai bun punct de plecare in a vizita Europa.Oricine isi propune o vacanta in aceste locuri,ramane cu impresii placute din punct de vedere istoric,arheologic si arhitectural.Se pot vizita obiective interesante cum ar fi Castelul din Bratislava,Castelul Divin un punct de atractie major.Poarta Mihail monument istoric si arheologic important construit in stil baroc,dateaza din secolul 14.
  Din punct de vedere gastronomic pe perioada verii Bratislava gazduieste festivaluri culinare-Festivalul Carnatului-.
  Pentru cumparaturi oriunde vei gasi preturi convenabile.

 10. roman ovidia says:

  Bratislava, capitala Slovaciei, dispune de o locatie unica avand ca vecini pe Ungaria in sud si pe Austria in vest, Viena aflandu-se la doar o ora de mers cu masina. Aceste orase sunt cele mai apropiate capitale din lume. Bratislava este un oras cosmopolit si cel mai bun punct de plecare in explorarea Europei

 11. Agache Lucica says:

  Castelul Divin este un mare punct de atractie,astazi astazi desi e doar un sit arheologic inspira respect pentru faptul ca nu a fost ingenunchiat niciodata.Este vizitat de turistii de pretutindeni.
  Un articol cu locuri interesante care ne fac parca sa visam ca vom putea sa le vizitam vreodata.

 12. Tolea nicoleta says:

  locuri interesante si superbe

 13. suzana suzy says:

  Super dragut, exact cum il descrieti in articol, curat, mic dejun rezonabil, cu produse de patiserie facute acolo, cu paine proaspata.

 14. suzana suzy says:

  Castelul Bratislava ste o bijuterie a orașului.

 15. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un articol foarte interesant, despre un oras superb, care merita sa il vizitam.

 16. Barascu Violeta Ramona says:

  Un articol superb care ne indeamna la plimbare

 17. Ana Prisacaru says:

  Un articol care contine foarte multe informatii utile pentru cei ce vor sa faca o excursie in Bratislava. Cei care nu au planificat o excursie prin aceste locuri calatoresc virtual, citind aceste randuri.

 18. spuma says:

  frumos dar prin articolul dv calatoresc si eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 3 =