“ – Dar te iubesc!”

Banner Film Experience

Zice-se că în viaţă te simţi fericit atunci când ai în jurul tău nişte ziduri de protecţie care-ţi alungă multe temeri şi neplăceri posibile.

Sunt trei: familia, prietenii, credinţa.

Personal, stau prost la toate trei.

Niciodată nu mi-au fost line drumurile: cuibul familiei mi-a fost mereu răvăşit, prieteni am avut puţini şi departe iar credinţa, a fost, dar amestecată cu dragoste şi păcate.

Aşa că adaug un alt punct pe listă: vecinii.

Şi buni i-am mai avut.

În ţară, că acolo-i lumea mai cu suflet.

Mult mi-au lipsit în anii ăştia de pământ străin.

Ne creşteam copiii împreună, cine ajungea acasă mai devreme era atent la toţi pruncii care se jucau pe afară;  ne vopseam ouăle de Paşte în aceeaşi cratiţă şi  ne  tăiam lemnele în grup.

Cine făcea gogoşi, oferea vecinilor. Cine se simţea singur, făcea o cafea şi ciocănea la uşa alăturată, găsea mereu pe cineva dornic de puţină pălăvrăgeală.

Uşile rămâneau deseori deschise, femeile circulau din stânga-n dreapta, ba că uitaseră să-şi cumpere ceapă şi le trebuia neapărat, ba voiau nişte cârlige de rufe împrumut, ba voiau doar să se sfătuiască între ele.

Terapie de grup, şedinţe psihologice în toată regula.

Dar sentimentul de protecţie exista, indiferent ce probleme aveai, ştiai că ai putea ciocăni la uşa vecinilor la orice oră din zi sau noapte.

Ne despărţeau nişte ziduri, dar păream o familie uriaşă.

La un moment dat, în această familie se născu o fetiţă, Carmen.

Crescu în braţele tuturor, fu alintată şi legănată de toţi, învăţă să meargă şi fu păzită să nu cadă de ochii tuturor.

Toate mamele cu copii mari o luau în braţe de drag de mirosul de lapte al guriţei ei lipicioase; era alintată şi ne privea cu ochii ei negri, curioasă şi dornică de joacă fără sfârşit.

Apoi am plecat.

După câţiva ani, la întoarcerea în ţară, o fetiţă cu părul numai bucle venea spre mine în fuga mare. Mi se aruncă în braţe şi mă-mbrăţişă strâns. Am întrebat-o cu emoţie:

– Carmen, ţi-aduci tu aminte cine sunt?

Mi-a răspuns curat, frumos:

– Nu, nu mi-aduc aminte cine eşti, dar te iubesc!

Articol scris de Liliana Angheluța / sursa foto. www.pianetamamma.it


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Frumos spus. Si eu am prins acele vremuri desi eram copil. Acum nu mai este la fel. De ce? Pentru ca banii te schimba. Indiferent daca ii ai sau nu.

  2. ghelbere elena says:

    Frumos si emotionant articol.

  3. Goleanu Anisoara says:

    Vecinul iti este uneori mai aproape decat familia.Nu trebuie sa te certi pentru orice cu vecinii, nu se stie cand ai nevoie de ei.In blocul nostru,cand ne-am mutat, eram toti tineri, copiii aveau varste apropiate si eram ca o mare familie.Anii au trecut, unii nu mai sunt…, altii sunt plecati la tara, sau in alta tara si suntem tot mai putini ,dar tot uniti. Ne aducem aminte cu drag de anii cand ne adunam din intamplare intr-un apartament,aduceam ce aveam de mancare si de baut, fiecare ce avea si petreceam impreuna ca fratii.Am trecut si prin momente mai delicate si le-am trecut impreuna mai usor.Acum avem vecini noi, ne salutam,schimbam cateva vorbe ,dar legaturile se creaza mai greu.Sunt vremuri mai tulburi dar, tot vecinul iti este mai aproape la un necaz.Daca oferi din suflet , primesti in aceeasi moneda. Dincolo de ziduri,protectia sta in prietenie,in omenie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 9 =