”Un copil poate mânca un ou cel puțin o dată la două zile, pentru că este, practic, un aliment neprețuit!
Și cum să nu fie, atâta vreme cât este extrem de accesibil și ca preț și ca adresabilitate, conține colesterol, proteine, grăsimi, zinc, fier, acizi grași, vitaminele D, B12, E, și acid folic, cu alte cuvinte toată pleiada substanțelor nutritive care ajută la dezvoltarea creierului și a organelor? În plus, oul are proteine de cea mai bună calitate după laptele uman– susține nutriționista Eviana Trandafir și adaugă:
Cele mai recente orientări de hrănire pentru sugari, oferite de Health Canada, afirmă că este de dorit introducerea oului de îndată ce copilul începe diversificarea. Dacă este introdus prea târziu, corpul copilului l-ar putea trata ca pe o substanță străină, declanșând alergia.
Prepară mâncăruri diverse care să conțină ouă
Oul trebuie să fie un aliment dorit de către copil și pentru atingerea acestui scop trebuie să ne folosim imaginația pentru a crea cât mai multe rețete ce conțin acest aliment practic de neînlocuit. Pentru părinții în pană de idei, care doresc să prepare mereu ceva nou care să conțină ou, propun un sufleu ușor de preparat:
Încălzești cuptorul la 175°C. Tai câteva fire de ceapă verde și frunze de busuioc în fâșii subțiri. În 4 forme de sufleu pui câte o 1 lingură de smântână de țară, spargi câte un ou în fiecare formă, presari sare și piper, apoi amesteci cu o furculița. Adaugă brânză sau cașcaval ras, câteva cubulețe de dovlecel, puțină sare și umple o tavă termorezistentă pe jumătate cu apă. Pune formele de souffle și lasă cca 15 minute la copt. Servește cu pâine prăjită unsă cu puțin unt.”
Dorești să afli și alte informații/rețete despre rolul oului în alimentația copilului mic?
Citește și Oul, crucial în alimentația celor mici. Cum faci omletă pentru bebelușul tău sau dă like la pagina de facebook a Aviputna pentru informații la zi, rețete și cele mai bune sfaturi de consum ale acestui aliment.
Articol scris de Iuliana Zamfir