De ce înnebuneau pălărierii?

Banner Film Experience

palarieriÎn secolul 19, când pălăriile erau la modă, s-a constatat un fenomen interesant: pălărierii înnebuneau!

De ce?

Pentru că lustruiau calota pălăriilor cu mercur, element care afectează dramatic funcționarea creierului și duce la alienare mintală

Atunci erau expuși doar pălărierii, astăzi suntem expuși cu toții influenței nefaste a metalelor grele.

Elena Popa, consultantul AQUI AHORA în nutriție ne informează: ’’La ora la care vorbim, metalele grele – precum mercurul, plumbul, cadmiul – au devenit atât de familiare, încât nivelurile acestor substanțe sunt de 700 de ori mai ridicate decât la strămoșii noștri! Cea mai mare parte a alimentelor noastre este stropită cu pesticide și erbicide, pline de metale grele care intoxică organismul și deschid calea multor boli.’’

Mercurul se întâlnește pe scară largă, în alimente sau în plombele dentare de unde eliberează mici cantități de mercur pe care le furnizează încontinuu corpului.

”Acest metal periculos se găsea până de curând în vaccinurile antihepatice și andifterice, practică recent stopată, dar care ducea la acumularea unui nivel la copiii mici, cu toate vaccinurile ’’în regulă’’, ne lămurește specialistul.

Mercurul mai poate fi ingerat și din diferitele specii de pești pe care noi îi mâncăm cu tot cu nivelurile ridicate de mercur conținute, din cauza accidentelor sau a deversărilor ilegale suferite de apele din întreaga lume. De pildă, tonul este bun pentru tine întrucât conține seleniu, dar are și o cantitate semnificativă de mercur. Nu mânca mai mult de o porție pe săptămână.

Elena Popa ne spune și care sunt speciile de pești a conținutului de omega 3 și mercur: ’’Vă prezint cele mai consumate specii în ordinea descrescătoare a conținutului toxic. Primele trei specii sunt cele mai recomandate:

 • Somon sălbatic proaspăt
 • Sardine din conservă
 • Macrou proaspăt
 • Hering
 • Păstrăv
 • Ton proaspăt
 • Cod
 • Calcan proaspăt
 • Ton din conservă
 • Merlin
 • Pește sabie

În concluzie, nu evita peștele, doar limitează numărul de porții și ghidează-te după sfaturile specialiștilor.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

12 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Sunt o mare consumatoare de peste. La mine in bucatarie se prepara peste o data pe saptamana. Tuturor ne place pestele fara sa mai pui la socoteala Omega 3 atat de necesara organismului.

 2. (puiu) barbalata mirela says:

  Pestii purtatori de metale grele? Asta nu stiam. Sincer, am ramas…..muta :). Chiar nu pot sa cred…..
  Peste tot auzi si citesti cat de sanatos si benefic este pestele; desigur, moderatia trebuie sa existe si in consumul de peste, mai ales acum ca stim ca poate fi toxic.

 3. Ficea Adina says:

  Mercurul este periculos, insa ca orice alt aliment pestele trebuie consumat cu moderatie pentru a evita imbolnavirea.

 4. Ficea Adina says:

  Si nu stiam ca pestii sunt purtatori de metale grele, probabil nu erau gatiti bine….

 5. Goleanu Anisoara says:

  “Nici o masa fara peste!”- o reclama veche dar partial sanatoasa.pestele, mai ales cel oceanic, contine metale grele .Consumat in portii mici, acest peste nu ne face rau dar, daca exageram,ne putem imbolnavi.Cea mai grava boala provocata de hrana care contine metale grele,este maladia Alzheimer.Moderatia,in tot ceea ce mancam este buna.Sa nu ne ferim de ceea ce mancau strabunii nostri,care traiau ani multi,in sanatate buna.

 6. kamy kamytza says:

  Pentru că lustruiau calota pălăriilor cu mercur se intoxicau ,noroc caci consum peste si imi place enorm ! 🙂

 7. Aghinitei Maria says:

  Da, stiiam ca mercurul este f. toxic, dar nu stiam ca palarierii lustruiau palariile cu mercur
  Astazi noi sunt frecvent intoxicati cu metale grele, care ne deterioreaza sanatatea.
  Cel mai des mod de intoxicare cu metale grele este consumul de peste si lista cu pestii cei mai recomandati este de bun augur ! 🙂
  Multumim!

 8. Agache Lucica says:

  In secolul 19 palariile erau la moda si s-a constatat un lucru foarte interesant ca palarierii innebuneau deoarece lustruiau calota palariilor cu mercur,afectandu-le functiile creerului.
  Astazi metale grele exista si in hrana cea de toate zilele,multe dintre alimente fiind stropite cu ierbicide si pesticide.Pe langa alimente sanatoase e bine sa consumam cate o portie de peste pe saptamana,contin Omega 3 si Omega 6,din speciile de peste cum ar fi-macroul proaspat,sardine din conserva si somonul salbatic si proaspat.Este foarte bine de urmat si sfaturile specialistilor pentru a avea un organism sanatos.

 9. LEONTE INA says:

  Mie nu-mi prea place pestele, deci sunt in siguranta!

 10. suzana suzy says:

  Ador sa mananc peste poate chair de 2 ori pe saptamana mananc!

 11. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  nu am stiut pana acum ca si pestele poate fi nociv pentru organsim, dar ma bucur sa aflu ca pastravul, pestele cel mai consumat de familia mea e si cel mai sanatos.

 12. spuma says:

  imi plce pestele si de obicer facem saramura in casa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 13 =