Din dragoste pentru daci

Banner Film Experience

Roma şi-a sărbătorit din nou naşterea.

A fost a treisprezecea ediţie a festivalului de reevocare istorică ( 19 – 21 aprilie), la paradă au participat în jur de 1.500 de persoane, din 10 ţări – Grecia, Georgia, Olanda, Spania, Belgia etc.

Şi România.

Coloseum a fost spectator tăcut, pe marele bulevard Fori Imperiali treceau senatori, dansatoare, gladiatori,  sclavi, luptători din legiunile romane, acoperiţi cu armuri şi coifuri înspăimântătoare, nimfe, barbari, etc.

Şi dacii noştri!

Peste 300.000 de spectatori au urmărit parada care a plecat de la Circo Massimo, s-a oprit în Piazza Veneţia, a trecut prin faţa Arcului lui Constantin şi s-a întors în punctul de plecare unde, după amiază, s-a desfăşurat un grandios spectacol ( demonstraţii de luptă, dansuri, scene din perioada Imperiului Roman).

Omnis Barbaria, grupul de daci venit din nordul Transilvaniei, a atras privirile şi respectul tuturor.

Auzeam voci din public: Sunt din România! Dacii!

Înveştmântaţi în blănuri grele sau în haine simple, din cânepă,  cu cornuri la brâu, cu spade arcuite şi cuşme, au defilat cu demnitate, purtând capul de lup şi sufletul unui neam care a răzbit de-a lungul timpului.

Au luptat apoi  în arenă, în cea mai aşteptată scenă a spectacolului istoric: alături de gladiatorii lui Spartacus împotriva soldaţilor romani.

Românii din diaspora i-au urmărit emoţionaţi şi mândri pentru că  toţi acei turişti ai Romei vedeau o parte frumoasă a inimii noastre.

Ne-am bucurat să ne găsim unii pe alţii, ne-am bucurat că au reuşit să fie prezenţi.

Nu e deloc simplu să participi, nu e deloc uşor să reprezinţi România.

Pentru că sunt tineri, pentru că nu au susţinere, pentru că nu sunt fonduri decât pentru cine are susţinere, pentru că multora nu le pasă!

Dar ei, ca adevăraţi daci, luptători şi dârji, au trecut singuri peste toate.

Şi le mulţumim!

Din dragoste pentru daci!

Articol scris de Liliana Angheluța / foto D’Alessio Nicola


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Lupu Nicoleta says:

    Un oras superb, pe care sper ca voi ajunge sa il vizitez !

  2. Goleanu Anisoara says:

    Istoria redivivus! Ne mandrim cu trecutul nostru istoric, incepand cu dacii si trebuie sa facem mai mult pentru a ne mandri si cu ceea ce suntem acum.Viata trece parca mai repede ca altadata si trebuie sa lasam ceva in urma noastra, ca si cei ce ne vor urma sa fie mandri de realizarile noastre. Nu putem ignora istoria, e baza acestui popor, baza acestei tari ,trebuie s-o cunoastem si s-o respectam. Astfel de sarbatori, precum cea de la Roma,sunt de mare interes turistic si nu numai.Strainii trebuie sa ne cunoasca nu numai asa cum suntem,ci si asa cum am fost,un popor de oameni bravi,harnici si cinstiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 13 =