În România se bea şi se plânge mult!

Banner Film Experience

violenta aquiahoraCând teama de un soţ violent te paralizează, încotro o iei?!

Când eşti ameninţată, terorizată, când încerci să rezişti cu gândul la copiii de crescut, unde poate fi salvarea?!

Majoritatea celor care au emigrat sunt femei.

Asta pentru că e mai uşor să-şi găsească de lucru.

Majoritatea femeilor care au emigrat sunt divorţate, cu toate răspunderile pe umerii lor sau au luat această cale tocmai pentru a se îndepărta de iadul personal.

Dacă ar fi spus sus şi tare că vor să fie libere, ar fi luat o nouă palmă şi alte înjurături. Aşa, de la distanţă, fără teama de a fi urmărite şi pleznite pe stradă, vor avea curajul de a evada din lanţuri.

Acasă se ruşinau până să-şi povestească, de parcă ar fi avut vreo vină. Da, aveau vina de a nu fi suficient de puternice. Pe de altă parte, oricine ar fi ascultat povestea lor  – prietene, colege de muncă sau rude – ar fi dat acelaşi sfat:

– Pleacă! Lasă-l!

Adevărat şi bun sfat, dar inutil! Capcana era prea puternică!

De aceea, tăceau!

Aici, departe, am cunoscut nenumărate femei care povestesc însă totul. Pentru că nu suntem din aceleaşi judeţe, pentru că nu mai e nici un pericol, adevărul iese la lumină:

–  Ana – e din Iaşi, are patru copii şi un soţ beţiv şi violent. Trei băieţi şi o fată, doi la liceu şi doi la facultate. Muncesc şi ei puţin, în vacanţe, dar mama, o femeie slăbuţă şi timidă, îi susţine pe toţi. Încă n-a divorţat, nu-şi bate acum capul cu asta, dar ea e departe şi el acasă, unde nu face altceva decât să bea. Copiii s-au mutat cu toţii într-un apartament închiriat.

– Elena – din Buzău, are doi băieţi mari, la casele lor. După o viaţă dură, în care a cunoscut numai prăşitul şi violența bărbatului ei, s-a hotărât să scape. Când îşi povesteşte necazul adaugă: “ Nici măcar maşină de cusut n-am avut în viaţă! Şi tare îmi doream una! Am gândit ca măcar la bătrâneţe să fiu liniştită şi să-mi văd de ale mele!”

– Carmen – avea un bărbat care o călca efectiv în picioare. Ultima oară, înainte de a pleca, a încercat să o ţină cu tălpile de portiţa încinsă a sobei. Un nenorocit. Acum a divorţat, de copii au grijă părinţii ei cărora ea le trimite bani lunar. Se va întoarce, dar mai târziu, când toate rănile vor fi închise.

– Gabriela – din Craiova, fără copii dar cu o coastă ruptă. Acum e bine, a muncit, a divorţat, şi-a cumpărat o garsonieră în România doar pentru ea. Mai târziu se va putea întoarce !

– Florica – mamă a doi copii, băiat şi fată, a muncit de când avea 16 ani. Greu, o viaţă de trudă şi probleme. Când bărbat-su a început să vină beat acasă şi s-o bată, nici nu s-a mirat prea tare. Majoritatea vecinilor făceau acelaşi lucru. Munceşte la Roma, copiii sunt alături de ea, iar el bântuie singur prin ogradă, trimiţând mesaje cu ameninţări.

Numele celor de mai sus nu sunt cele adevărate, dar poveştile da. Poveşti de lacrimi, de pumni şi teamă, de copii speriaţi, de ţipete şi teroare.

Uneori, când trăieşti în mijlocul iadului, ţi se pare un mod normal de viaţă.

Multe femei nu ştiu că cine dă o singură palmă comite o infracţiune.

Şi, chiar dacă ar denunţa fapta, ce s-ar întâmpla?! O discuţie amicală între poliţistul de cartier şi soţ sau, în caz extrem, o amendă pe care tot ea ar plăti-o!

Şi ar lua şi o nouă bătaie!Aquiahora

Există vreo ieşire?

Multe femei nu ştiu cu cine ar putea vorbi, cine ar putea să le ajute şi pleacă unde văd cu ochii.

Multe femei chinuite, prea multe!

În România se bea mult şi se plânge mult!

Păcat!

Articol scris de Liliana Angheluță

   

    


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

13 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Din pacate, in Romania este o “moda” sa bei si sa iti bati femeia. Stiti ce este mai grav? Ca noi femeile suntem rele. Judecam, criticam Aud frecvent in jurul meu comentarii de genul: “lasa sa manance bataie ca merita” “uite-te la ea ce gura are, merita batuta”. Trist, foarte trist dar adevarat.
  Un alt lucru grav este ca familia nu iti este alaturi. Cunosc un caz in care cunostintei mele, mama ei i-a spus ceva de genul: ” vrei sa divortezi doar pentru faptul ca bea si a ridicat mana la tine?” Asa sunt toti barbatii – aceasta este cea mai “tare” replica.
  asa ca, nu ma mira.

 2. ana eremia says:

  numai cine a trecut prin asa ceva intelege…multi ani am tacut…de rusine,asa erau timpurile…si,pe urma,cui era sa te plingi?noi comunistii trebuia sa avem o viata de famile perfecta…sau cel putin asa trebuiam sa facem sa se inteleaga…exista comitetul de partid,la care,odata am avut ,,tupeul,,de a ma plinge…esec total…l-au chemat la birou si dupa ce au baut cu totii,l-au ,,mustrat,,,…ce a urmat…m-a calcat in picioare la propriu pentru indrazneala….asta e numai un episod…numai cind imi aduc aminte mi se face frica…tot infernul a durat…40 de ani…adica,35,ca de cind copiii s-au dus la rosturile lor am plecat la munca in italia,in 2011…am divortat de aici,fara sa ma duc acasa.acum 2 sapt a trebuit sa ma duc in tara sa schimb buletinul si am tras la fata mea..nu am putut sa ma duc sa imi vad casa…m-am simtit mai straina acolo ca aici…toata suferinta asta are un nume,de multe ori ma gindesc,cum este posibil ca un singur om sa provoace atita suferinta…trist…dureros…de multe ori,seara,dupa ce culc baba si ramin singura cu mine insami pling…doar pentru anii pierduti,pentru o tinerete petrecuta doar cu lacrimi pe obraz…

 3. kamy kamytza says:

  Dependenta de alcool este una dintre problemele cele mai grave cu care se confrunta tara noastra.

 4. Aghinitei Maria says:

  Problema violentei conjugale este o problema de educatie si de sufletul celui care se comporta asa. La noi cazurile sunt tot mai dese ( mai ales la tara, dar nu numai), cred, ca o reminiscenta a ocupatiei otomane, cand femeia nu avea statut social. Dar cine procedeaza asa este un animal si bineinteles un om complexat si prost ,caci se spune : oamenii inteligenti sunt buni si rai, dar cei prosti sunt doar rai !
  La noi exista lege, dar cine sa o aplice. Biserica ar putea fi o solutie, dar cred ca acei “bipezi “nu prea trec pe la biserica si chiar daca, nu aplica cele propovaduite. Dar legea ar trebui aplicata, conform normelor europene, caci suntem o tara europeana , NU? Si daca nu o aplica , asa cum s-a vazut in numeroase cazuri mediatizate la TV (unele care s-au soldat chiar cu crime abominabile) responsabilii ar trebui pedepsiti cu inchisoarea !
  Acum am inteles ca Andreea Marin a infiintat o asociatie , cu fonduri europene, care asigura cazare, masa si consiliere a femeilor supuse violentei conjugale. Bravo ei si toate femeile ar trebui sa apeleze la telefonul asociatiei .
  Sper ca lupta ei cu sistemul “amortit” sa aiba succes, si acest comportament animalic( desi este gresita calificarea, caci animalutele se iubesc) , sa fie abolit !

  • tereza says:

   doamnà, dar biserica si mai ales cea ortodoxà promoveazà altceva.ea spune cà femeia trebuie sa fie supusà, ascultàtoare si ràbdàtoare. plànge-te tu unui preot cà duci o viatà de chin.iti va spune sa rabzi si sa te rogi , poate D-zeu va schimba comportamentul sotului. biserica e singura institutie care, de fapt nu poate da un sfat real si logic.

 5. Goleanu Anisoara says:

  “Acasa” trebuie sa fie cel mai drag cuvant! Acasa -locul unde poti sa faci ce vrei, cand vrei-devine uneori iadul.In Ramania, din pacate, iadul acesta exista din plin si in el traiesc multe femei.Protectia sociala face cate ceva in acest sens dar prea putin,ca si in cazul copiilor abandonati.Se cheltuiesc multi bani de la buget in acest scop dar nu se regasesc in protectia sociala propriu-zisa.Sunt centre sociale pentru femei abuzate dar, daca n-au servici, nici-un venit,trebuie sa se intoarca in iadul lor.Se incearca un ajutor dar nu se duce la bun sfarsit printr-o colaborare buna cu politia si cu organele judecatoresti.In acest domeniu este mult de lucru,trebuie legi noi,eficiente si o informare mai buna.Daca femeile au aceleasi drepturi cu barbatii,asa sa fie!

 6. Agache Lucica says:

  La noi in tara majotitatea emigrantilor sunt femeile.Au luat pe umerii lor toate greutatile plecand si lasand in urma poate ani intregi de viata grea pe care au avut-o alaturi de cineva care nu a stiut sa o pretuiasca la adevarata valoare.Multe femei divortate povestesc cu lacrimi in ochi viata grea plina de injurii si batai alaturi de cine nu trebuia,povestesc, dar durerea le ramane in suflet amara si trista.
  E bine spus ca sa i-au un citat din acest interesant articol-In Romania se bea,si se plang mult-.

 7. Lamiita Durac says:

  “Când teama de un soţ violent te paralizează, încotro o iei?! ” ???? Iti vine sa strigi “Taxi du- ma unde vrei, numai acasa , nu ” 🙁

 8. spuma says:

  articol impresionant pacat ca oamenii nu pot sa inteleaga nu se poate cu bataia frica si disperare pe care o trece o femeie cu copii in alele momente este de nedescris felicitari pt articol

 9. Daniel says:

  Exista vreo iesire?
  Sigur ca exista!. Numai ca cei care sunt chemati, pusi si platiti sa le adopte, DORM!
  Politistul sau judecatorul sau puscaria, nu sunt solutii, doar incercari esuate…
  Ce bine daca preotul ar invata pe oameni ce e IUBIREA, de Dumnezeu si de semeni…Ce bine daca aceste femei, din chinurile prin care trec, nu ar invenina sufletul copiilor cu ura ca apoi mai departe sa se tot inmulteasca ura. Ci le-ar arata roadele neiubirii si urii…
  Sunt multe de facut dar numai daca se vrea…Pana cand se raspunde cu palma la palma cu dinte pentru dinte si ochi pentru ochi, chiar, si mai ales, nematerializat raspunsul, aceasta genereaza, multiplica si transmite ura..
  Doar cand se vrea prin Dumnezeu, fie putere, fie solutii, atunci lucrurile se rezolva din alta optica. Doar atunci si numai asa sunt sperante de un viitor sanatos..

 10. mihaela paca says:

  va veni o zi cand or sa plateasca fiti siguri de asta

 11. Ana Prisacaru says:

  Trist dar adevarat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =