Mamografia – cea mai puternică armă în lupta împotriva cancerului mamar

Banner Film Experience

Recomand citirea acestui articol fie că ești femeie, fie că bărbat. Și dacă ești fiica/fiul ori mama/tatăl cuiva.
Indiferent cine ești și ce faci, poți salva o viață. Viața ta sau pe altcuiva!

Claudia Prescornițoiu nu și-a făcut niciodată probleme de sănătate. Indispozițiile sale fiziologice nu au fost rare, dar obișnuia să spună că dacă nu acordă atenție bolii, aceasta dispare de la sine. Făcea o mie de lucruri în fiecare zi, mai ales pentru cei doi băieți ai săi, ambii aflați la vârsta școlii primare. Serviciul, responsabilitățile de mamă, grija pentru familia ei, treburile casnice, acestea erau preocupările Claudiei de când s-a măritat. Nici măcar nu considera util să împartă problemele familiei cu soțul. Nici n-ar fi avut când. Mai tot timpul absent – era șofer de cursă lungă – acesta era obișnuit să vină și să plece, doar cu grijile sale proprii.

Toată lumea o considera pe Claudia o persoană puternică și descurcăreață. Numai că într-o dimineață, ea s-a trezit cu o senzație puternică de fierbințeala la sânul drept și o durere cumplită de cap. Avea o stare general atât de proastă, încât a decis să meargă la un control, mai ales ca nu-și făcuse unul complet niciodată. Primele investigații au fost alarmante. Analizele de bază au fost completate, la trimiterea medicului de familie, cu altele, mai amănunțite. După o săptămână diagnosticul a fost implacabil. Era un cancer mamar în ultimul stadiu! Din acel moment a început coșmarul. Plânsete, deprimare, degradarea vieții de zi cu zi. Senzația că orice ai face e prea târziu și e inutil. Sfaturi venite din toate părțile și o teamă uriașă de ce o să aducă ziua de mâine. Au urmat luni îngrozitoare. Povestea s-a încheiat dramatic! Claudia avea 38 de ani!

Aceasta tristă istorisire îi aparține lui Alexandru Iulian, soțul Claudiei, care își amintește plângând de tot coșmarul… Dacă timpul ar putea fi dat înapoi, ar face totul altfel! Acum el e singurul stâlp al casei. Băieții încă nu și-au revenit după decesul mamei, petrecut în urmă cu 3 ani. Au nevoie mai mult decât oricând de susținerea și dragostea ei. Sunt amândoi la vârsta adolescenței…

Sunt sigură că și tu cunoști povești de viață similare. Poate că asemenea lucruri se întâmplă în propria-ți familie. Te întrebi ce e de făcut pentru ca o dramă precum cea relatată mai sus, să ramână singulară?

În primul rând, dacă ești femeie, începe prin a-ți cunoaște mai bine trupul și semnalele pe care ți le trimite. Află că majoritatea afecțiunilor sânului nu sunt maligne, iar dacă sunt, peste 90% sunt curabile. Condiția este să fie detectate precoce si tratate prompt.

Detectarea începe cu un gest simplu care rezultă dintr-o atitudine conștientă de responsabilitate față de propria persoană. Fă-ți o mamografie sau recomandă soției tale, mamei sau prietenei dragi, să-și facă una! Nu te teme că ai putea fi iradiată, clișeu care mai circulă încă printre cele care încearcă să-și găsească scuze.

Tehnologia avansată îți permite investigații de mare finețe, net superioare metodelor învechite de investigare ale cancerului mamar. Centrul Medical Neolife, o clinică de referință din România , dar și din estul Europei, dispune de un aparat revoluționar de depistare precoce a cancerului mamar. Este mamograful digital cu tomosinteză.

De ce ‘’revoluționar’’? Ne lămurește Cristina Berteanu, director medical: mamograful cu tomosinteză face posibilă detecția şi diagnosticul precoce, chiar și în cazul tumorilor de dimensiuni reduse. Spun ’’superioară’’ pentru că se folosește o tehnologie imagistică tridimensională, în timp ce mamografia standard realizează doar o imagine în două dimensiuni.

Un alt motiv pentru care femeile evită tomografia, se referă la faptul că la mamografia obișnuită, comprimarea sânului este extrem de neplăcută. Mamograful cu tomosinteză îndepărtează și acest neajuns pentru că presiunea exercitată asupra sânului este mult mai blândă în raport cu metodele clasice.

Mamografia este considerată un sistem de avertizare timpurie, iar vârsta potrivită pentru primul examen este de 40 de ani. Între 40 și 50 de ani, controlul mamografic se face anual, ca parte distinctă a controlului periodic al stării de sănătate. Este important de știut că s-a demonstrat ca neoplasmul mamar descoperit precoce – sub 15 mm, este perfect curabil!

Claudiu Tronciu, manager general al Centrului Medical Neolife România ne spune că sistemele clasice utilizate în screening pot avea rate de pierdere diagnostică de 30%. La mamografia digitală de tomosinteză acuratețea este mare: este ca și cum ai descompune o pâine întreagă în feliile sale, metodă care reușește să evite suprapunerile între leziune și structurile glandulare normale.

Prin urmare, nu ai motive să te temi de un examen de finețe și de acuratețe al sânului. Dacă ai peste 40 de ani, programează de îndată o mamografie.

Îți poate salva viața!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Sunt multe cazuri de acest fel. Mie mi-a murit doua colege de munca de cancer la san. Nu trebuie sa ne temem de o mamografie sau de o ecgrafie la san. Personal si mie mi s-a descoperit niste chisturi la san dar in urma punctie totul a fost OK.

 2. (puiu)barbalata mirela says:

  Sunt sute astfel de cazuri ca cel din articol. Cunosc si eu unul. Din fericire persoana isi revine incet incet. Stiti ce este mai grav? Ca isi facea anual mamografia dar nu iesea nimic dar ea tot durei avea. Chipurile nu se vedea nimic…..a da s a vazut cand tumoarea era deja mai mare.
  Da este important sa avem grija de noi dar ce te faci cu incompetenta celor din jurul nostru? Ce te faci cand nu ai bani? Cred ca este bine sa recunoastem ca asta este realitatea noastra.

 3. suzana suzy says:

  Mamografia este considerata un sistem de avertizare timpurie, iar varsta potrivita pentru primul examen este de 40 de ani .

 4. suzana suzy says:

  O femeie trebuie sa solicite un consult de specialitate in urma caruia se va putea pune un diagnostic cert nu trebuie sa lasam indiferenta sa ne domine .

 5. Lupu Anca Gabriela says:

  Din nefericire, noi nu suntem invatate sa ne facem un control mai amanuntit fara sa avem dureri, doar cand nu mai putem de dureri ajungem la doctor, in ultima faza din pacate..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =